9 namirnica bogatih ugljenim hidratima koje su dobre za zdravlje

Gotovo sve namirnice, pa i one u kojima dominiraju proteini, sadrže barem mali deo ugljenih hidrata

  • 0
Ugljeni hidrati, testenina, testo, brašno, krompir Foto: Shutterstock

Iako ugljeni hidrati nemaju dobru reputaciju, posebno u restriktivnim dijetama, istina je da su oni neophodni u ishrani. Razlog zbog kog se donekle smatraju nepoželjnim je što se često nalaze u prerađenim namirnicama koje imaju malu količinu vlakana, minerala i vitamina.

Ipak, postoje namirnice u kojima se nalazi sve ono što je neophodno za očuvanje zdravlja - od vitamina i minerala, preko vlakana, zaključno sa ugljenim hidratima.

Dok neki ljudi mogu da imaju koristi od restriktivnog načina ishrane sa vrlo malo ugljenih hidrata, dotle svi ostali nemaju razlog da izbegavaju namirnice koje su bogate ovim nutrijentima, piše "Newsbeast" i donosi listu namirnica bogatih ugljenim hidratima koje su dobre za zdravlje.

1. Kinoa

Iako je bogata proteinima, pseudožitarica kinoa ima čak 70 odsto ugljenih hidrata posle kuvanja. Ujedno, bogata je mineralima i veoma je zasitna, jer sadrži mnogo vlakana i proteina.

2. Ovas

Ova žitarica je odličan izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Sirovi ovas sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, kao i znatnu količinu vlakana, među kojima se posebno izdvajaju beta-glukani.

Ovas je, takođe, i dobar izvor proteina, zbog čega se preporučuje u dijetetskom režimu ishrane.

Čia puding zdrav doručak ovas Foto: Shutterstock

3. Heljda

Poput kinoe, i heljda spada u pseudožitarice. Veoma je hranljiva, jer sadrži proteine, vlakna, minerale i antioksidante, ali u njoj ipak dominiraju ugljeni hidrati. Nutricionisti smatraju da je izvanredna za očuvanje zdravlja srca.

4. Banane

Ovo tropsko voće bogato je kalijumom, vitaminima C i B6, ali i ugljenim hidratima, bilo u obliku skroba ili u obliku šećera. S obzirom na to da sadrže veliku količinu kalijuma, preporučuju se u ishrani osoba koje imaju povišen krvni pritisak.

5. Pomorandže

Popularno voće iz porodice citrusa bogato je vlaknima, vitaminom C, kalijumom i vitaminima iz B-grupe. U 100 grama pomorandže ima 15,5 grama ugljenih hidrata.

Sumo pomorandža Foto: Shutterstock

Konzumiranje pomorandže može povoljno da utiče na očuvanje zdravlja srca i da poveća apsorpciju gvožđa iz drugih namirnica, što može da pomogne u zaštiti od anemije.

6. Grejpfrut

Ovo kiselo-gorko citrusno voće dobar je izvor ugljenih hidrata i vlakana. Pored toga, grejpfrut je riznica minerala, vitamina i antioksidanata. U pojedinim studijama istraživači su došli do zaključka da konzumiranje grejpfruta može da poboljša zdravlje srca i snizi nivo holesterola, ali su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu.

7. Jabuke

Kao i većina drugog voća, i jabuke sadrže značajne količine vitamina, minerala i vlakana. U 100 grama voća koje je dostupno tokom cele godine ima između 14 i 16 grama ugljenih hidrata.

Crveni delišes jabuka jabuke Foto: Shutterstock

8. Borovnice

Ovo bobičasto voće često se naziva superhranom, jer sadrži obilje antioksidanata i vitamina. U 100 grama borovnica nalazi se 14,5 grama ugljenih hidrata, zbog čega se ovo voće preporučuje u dijetama za mršavljenje.

9. Leblebije

Kuvane leblebije sadrže 27,4 grama ugljenih hidrata na 100 grama, kao i oko osam grama vlakana. Takođe su dobar izvor biljnih proteina, vitamina i minerala.

Video: Najukusniji zdravi slatkiš koji ste ikada jeli: Moguće je

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA