Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrana koju žene u menopauzi treba da izbegavaju kako bi sprečile nagomilavanje kilograma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci kažu da je dobijanje na težini uz simptome menopauze u velikoj meri posledica loše ishrane i nedostatka vežbanja

  • 0
Menopauza, vežbanje, sredovečna žena Foto: Pexels

Mnoge žene dobijaju na težini tokom menopauze, ali uz nekoliko promena u ishrani i vežbanju žene mogu da održe balansiranu kilažu.

Prirodne hormonske promene koje se dešavaju u organizmu tokom menopauze mogu činiti neizbežnim da se žene ugoje ulazeći u četvrtu deceniju života.

Ipak, stručnjaci kažu da je dobijanje na težini uz simptome menopauze u velikoj meri posledica loše ishrane i nedostatka vežbanja.

Uz samo neke promene navika žene mogu da izbegnu gojenje nakon 40. godine.

Menopauza se obično dešava između 45. i 55. godina iako u nekim slučajevima može da počne i ranije.

Prelazak u menopauzu obično traje oko sedam godina, a za to vreme žena može da doživi nekoliko simptoma.

Povezani simptomi mogu uključivati nalete vrućine, poteškoće u spavanju, poremećaj sna, gubitak libida, loše raspoloženje, gubitak kontrole bešike, anksioznost, pa čak i tešku depresiju.

Mnoge žene takođe navode povećanje telesne težine kao nešto što doživljavaju tokom procesa menopauze, iako postoje i drugi faktori koji tome doprinose.

Kako žene stare, obično imaju tendenciju da postanu manje fizički aktivne i njihov metabolizam se prirodno usporava, što dovodi do smanjenja mišićne mase i povećanja telesne masti.

žis, salata, zdrava hrana, žena Foto: Shutterstock

Stručnjaci se slažu da je zdrava ishrana ključna

Važno je pronaći nešto što vam odgovara i čega možete da se držite.

Kao opšte pravilo obavezno je povećanje unosa voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, ribe, nemasnog mesa, složenih ugljenih hidrata, zdravih masti kao što su maslinovo ulje i avokado.

Smanjite višak šećera, masnu hranu, rafinisane ugljene hidrate, prerađeno meso, gazirana pića i voćne sokove, a takođe pokušajte da ograničite konzumaciju alkohola, koji često sadrži dodatni šećer i prazne kalorije, a štetno utiče na kvalitet sna.

Povećajte vežbanje i kretanje

Stručnjaci preporučuju najmanje dva i po sata umerene vežbe nedeljno - predlaže se brza šetnja, lagane vežbe ili plivanje.

Takođe preporučljivo je i trčanje, brza vožnja bicikla ili igranje timskog sporta, prenosi "Express".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA