Vreme čitanja: oko 2 min.

Sreća je u našim rukama: Kako aktivirati hormone dobrog raspoloženja?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanje organizma je zbir različitih stvari - od genetike pa sve do životnog stila, a najvažnija i često zanemarena stavka su upravo hormoni zaduženi za hemiju mozga

  • 0
sreca, radost, osmeh, devojka, sesir, cvet Foto: Shutterstock

Ljudi često zanemaruju uticaj hormona na njihovo mentalno i fizičko zdravlje, a on je zapravo ogroman. Hormoni regulišu naše telo ali i emocije, a njihovo stanje zavisi od naših misli, aktivnosti i hrane koju unosimo.

Hajde da steknemo malo bolji uvid u njihovu funkciju:

1. Dopamin

Dopamin, "hormon zadovoljstva" se pokreće kada doživljavamo neko prijatno iskustvo: dobijemo pohvalu na poslu, uživamo u dobroj hrani, intimni smo sa voljenom osobom ili odemo u šoping.

Mozak ga često prepoznaje kao "sistem nagrade", te je njegov uticaj izuzetno jak i podstiče osećaj poznat kao "high".

Bitno je naglasiti da veštački unos ovog hormona putem zloupotrebe nedozvoljenih supstanci izaziva disbalans u telu i može imati kobne posledice po mentalno zdravlje.

2. Serotonin

Poznat kao "hormon sreće", serotonin igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom funkcionisanju i stabilizaciji raspoloženja. Upravo je nedostatak istog glavni razlog anksioznih i depresivnih stanja.

Zanimljivo je da se ovaj hormon ne proizvodi u mozgu, kako mnogi veruju, već u stomaku, te je izbor namirnica ključan. Takođe, pokrećemo ga i boravkom na suncu, trčanjem, plivanjem i drugim fizičkim aktivnostima, meditacijom i adekvatnim spavanjem.

Međutim, postoji prirodni hemijski nedostatak ovog hormona, te je u tom slučaju potrebno potražiti stručnu pomoć.

3. Endorfin 

"Ubica bola", "prirodni brufen" - endorfin se proizvodi najviše tokom fizičke aktivnosti i intimnog odnosa. Endorfin umanjuje bol i povećava osecaj užitka na maksimum, te je veoma koristan za ljude s hroničnim bolnim zdravstvenim stanjima.

Možemo ga proizvesti i smehom, korišćenjem esencijalnih ulja, gledanjem komedije i crnom čokoladom.

Za razliku od serotonina koji nam je neophodan tokom celog dana, endorfin je "hormon trenutka" i njegovo dejstvo ne traje dugo.

4. Oksitocin

"Hormon ljubavi" zadužen za blikost i vezivanje, proizvodi se tokom toplih, prijatnih interakcija: maženja kućnih ljubimaca, igranja s bebom, držanja za ruku, grljenja članova porodice...

Upravo je oksitocin ono što preplavljuje žensko telo prilikom porođaja i dojenja.

Pritisak da se "živi zdravo" je posebno izražen u današnjem vremenu, te stvara animozitet kod određenih ljudi, ali ostaje činjenica da smo mi zaduženi za dobrobit našeg stanja, sami aktiviramo i diktiramo raspoloženja. Stoga moramo da biramo mudro; za koju god aktivnost da se odlučite nećete pogrešiti, beneficije su neizbežne, a štetnih posledica nema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA