Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je najopasniji oblik raka: Prof. dr Vladimir Kovčin objašnjava i zašto

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa doktorovog stanovišta primat u celoj priči uzeo je karcinom pankreasa, koji je nešto češći kod muškaraca

  • 0
Rak pankreasa Foto: Shutterstock

Rak je među najsmrtonosnijim bolestima danas sa ograničenim stopama preživljavanja i mogućnostima lečenja.

Nažalost, kod mnogih ljudi kod kojih se razvila maligna bolest, ona je asimptomatska, u ranim stadijumima, što je jedan od glavnih razloga zašto je rak tako smrtonosan. Uzevši u obzir sve faktore rizika, operabilnost, progresivnost i mogućnost ranog otkrivanja, u razgovoru sa prof.dr Vladimirom Kovčinom zaključujemo da rak pankreasa možemo nazvati najagresivnijim.

- Na prvo mesto bih možda stavio karcinom pankreasa, po tim karakteristikama da je veoma agresivan, da je prilično rezistentan na sve vidove lečenja, da čak i posle hirurške intervencije, radikalne, vrlo brzo dolazi do pojave metastaza, bolest se širi -započinje prof.dr Vladimir Kovčin, intersta onkolog za Telegraf.rs.

On nas podseća da je to ranije bio melanom, međutim, sada sa pojavom biološke i imunoterapije, melanom je bolest koja se prilično dobro leči, čak i kada postoje metastaze, prema rečima prof.dr Kovčina. Tako da je sa doktorovog stanovišta primat u celoj priči uzeo karcinom pankreasa, koji je nešto češći kod muškaraca.

- U procentima je nešto češći kod muškaraca, što je verovatno, posledica konzumiranja alkohola, šećerne bolesti, odnosno dijabeta, koji prethodi obično karcinomu pankreasa.

Ali, ono što je najviše zabrinjavajuće je da se on sve više i više javlja kod mladih ljudi, ranije je to bila bolest starije populacije, a sada, prema rečima prof.dr Kovčina, imamo i pacijente i između 30 i 40 godina starosti koji imaju karcinom pankreasa.

- Mislim da je rak pankreasa najveći problem među svim karcinomima trenutno. Ne samo po tome što se kasno otkrije i najveći broj ne može da se operiše. Vrlo kasno daje simptome.

Simptomi su nespecifični, liče na bilo koje digestivne tegobe.

- Čak i ne mora da bude nikakvih tegoba, dok čovek ne požuti, recimo zbog pritiska tumora na žučne puteve.

Dakle, prof. dr zaključuje da je rak pankreasa jako podmukao, kasno se otkriva i dijagnostikuje, ali i kada se otkrije, čak i kada je operabilan, bez obzira što se radikalno operiše, on se gotovo uvek  vrati, bilo da su u pitanju metastaze, ili sa nekim lokalnim recidivom na mestu gde je već odstranjen.

Pankreas, rak pankreasa, kancer Foto: Shutterstock

Rak pluća u Srbiji i zabrana pušenja

Kada uzmemo u obzir samo Srbiju, statistika je vrlo slična Evropskoj, Srbija ne prednjači po nekom posebnom karcinomu, osim, napominje prof.dr Kovčin, što u Srbiji ima više karcinoma pluća procentualno u odnosu na druge zemlje. Kao osnovni problem navodi nepoštovanje zakona o zabrani pušenja.

- Pitanje je naravno, ne samo u Srbiji, nego svugde, zašto ima porasta karcinoma pluća. Verovatno zbog zagađenja, hemijskog i zagađenja vazduha. A kod nas je osnovni problem nepoštovanje zakona o zabrani pušenja. Sve zemlje koje su uvele strogo poštovanje zakona o zabrani pušenja, uspele su, ali tek posle 10 godina, da značajno smanje učestalost karcinoma pluća.

To je evidentan i jasan dokaz da je pušenje osnovni uzrok karcinoma pluća.

- Vi sad imate, recimo, paradoks, pušačka i nepušačka zona u svakom restoranu ili kafiću. Ne vidim poentu te neke prevencije. Pasivni pušači su isto tako ugroženi, nešto manje nego aktivni. Neko ko radi u prostoriji gde rade i pušači je apsolutno pod većim rizikom nego neko ko ne puši - zaključuje dr Kovčin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA