Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate šta je PMDD: Oblik PMS-a koji može biti izuzetno opasan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste se ikada osetile kao da "gubite razum" u pms-u, možda bolujete od ovog sindroma

  • 0

Već je opšte poznato da pripadnice lepšeg pola, u jednom momentu postanu pripadnice one "luđe" strane, a to se dešava jednom mesečno, po jedinstvenom biološkom satu svake žene.

Predmenstrualni sindrom je nešto sa čim su dobro upoznata oba pola jer se može reći da skoro pa podjednako "ispaštaju".

Šalu na stranu, bolove ipak trpimo mi, žene, ali i sve druge posledice koje ovaj sindrom donosi: povećanu glad, promene u raspoloženju, bes, nadutost, umor, depresiju, glavobolje... listi nema kraja.

Svaka od nas oseti smenu hormona, jedina razlika je u dužini trajanja i intenzitetu.

No, postoje dame koje se osećaju lošije u odnosu na njihove prijateljice, poznanice, rođake... i ne znaju u čemu je problem, pa se često pitaju da li je to stvar psihe i snage. I ne slute da se zapravo, vrlo verovatno, radi o poremećaju o kom se retko govori, a nije redak, u pitanju je - predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD).

PMDD pogađa više od 10 odsto žena, a može se vratiti čak i u perimenopauzi, zbog pada nivoa estrogena.

Simptomi se, kao i kod PMS-a, javljaju nakon ovulacije i veoma su izraženi, u fizičkom smislu izrazito se prepliću, dok je psihološko stanje dosta drugačije.

Teško je dobiti dijagnozu pošto se klinička slika uspostavlja jedino na osnovu promena raspoloženja, a najvažnije je postojanje "afektivne labilnosti".

Žene s ovim poremećajem iskazuju jake znake depresije, tuge i potištenosti, sklone su konstantnom plaču i upadaju u stanje beznađa i očaja.

Žena, hotel, usamljenost, plač, tuga, tužna žena Foto: Shutterstock

Tada se anskioznost pogoršava, a javlja se i velika preosetljivost i samoomalovažavanje. Promene se dešavaju brzo, od tuge se prelazi u bes i svađalačko raspoloženje, propaćeno agresijom.

Mnoge žene tad imaju potrebu da se osame i odvoje od sveta, a u određenim slučajevima javlja se i nagon za samoubistvom.

Jedna studija je utvrdila da žene koje pate od PMDD-a, imaju za 70 odsto češće suicidalne misli u odnosu na žene bez ovog poremećaja, a čak 30 odsto njih će zaista pokušati da izvrši suicid, navodi "Herbasvet.com".

Ono što ovo istraživanje pokazuje jeste količina očaja kojem su ove pacijentkinje izložene, a tretmana za lečenje je vrlo malo.

Ginekolozi i psihijatri se i dalje najviše oslanjaju na antidepresive i anksiolitike, koji sa sobom mogu da donosu mnogo rizika. Adekvatna hormonska terapija, namenjena isključivo PMDD-u, ne postoji.

Danas pod uticajem PMDD-a mnoge žene šetaju slobodno, ali "u okovima", zbog nedostatka pravilne nege, a zajedno s njima ispaštaju i njihov posao, porodica, prijatelji i okolina, zbog čega je neophodna upornost za uspostavljanje adekvatne terapije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA