Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko patite od nesanice, preti vam ozbiljna bolest koja može da se završi fatalno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrinjavajući rezultati istraživanja

  • 2
menopauza, nesanica, problemi sa spavanjem Foto: Shutterstock

Manjak sna može da dovede do hroničnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes, moždani udar, visok krvni pritisak, gojaznost i depresiju.

Prema novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Cardiology, ljudi koji pate od nesanice imaju 69 odsto veće šanse da dobiju srčani udar u poređenju sa onima koji ne pate od nesanice. Rezultati istraživanja objavljeni su posle devet godina praćenja pacijenata, prenosi Newsbeast.

Pored toga, Healthline navodi da su istraživači otkrili da osobe koje spavaju pet sati i manje imaju veću verovatnoću da dobiju srčani udar. Oni koji su imali dijabetes i nesanicu imali su dvostruko veći rizik od srčanog udara.

Podaci su prikupljeni od 1.184.265 odraslih, od kojih su 43 odsto bile žene. Prosečna starost bila je 52 godine, a 13 odsto njih patilo je od nesanice. Dijagnoza nesanice postavljena je prisustvom bilo kog od sledećih faktora: poteškoćom da se zaspi, ranim buđenjem i nemogućnošću ponovnog spavanja.

Važno je napomenuti da 96 odsto pacijenata nije imalo prethodnu istoriju srčanog udara.

Rezultati su pokazali direktnu korelaciju između nesanice i pojave srčanog udara kod svih pacijenata bez obzira na pol, godine, dužinu praćenja i uobičajene druge bolesti, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak ili holesterol.

Konkretno, oni koji su spavali pet ili manje sati tokom noći imali su 1,38 i 1,56 puta veće šanse da dobiju srčani udar u poređenju sa onima koji su spavali od šest do osam sati tokom noći.

Džomna E. Din, studentkinja medicine na Aleksandrijskom univerzitetu i autorka studije, objasnila je ključne nalaze do kojih je došla.

insomnija, insomnia, san, nesanica, hrana, frižider, umor Foto:Shutterstock

Nesanica dovodi u opasnost od srčanog udara. Zbog toga je neophodno edukovati pacijente o važnosti sna u održavanju zdravlja srca. Spavanje bi trebalo da bude uključeno u smernice za primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Oni koji pate od nesanice trebalo bi da idu na redovne kontrole i da prate da li rizik od koronarnih bolesti srca kod njih raste.

Najzad, prekomerno spavanje može biti jednako štetno, ako ne i štetnije od nedostatka sna.

Saveti za bolji san

  • Izbegavajte da spavate u pretoploj prostoriji koja je osvetljena i bučna
  • Najmanje sat vremena pre odlaska na spavanje isključite TV, tablet i mobilni telefon
  • Izbegavajte da jedete tešku hranu uveče
  • Izbegavajte unos kofeina nekoliko sati pre odlaska na spavanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    18. april 2023 | 16:24

    Svega se to pridržavam legnem u 22h i budim se svaka 2h.Imam slip apneju i spavam sa aparatom i maskom i buđenje na 2 h.

  • Dara 84

    18. april 2023 | 15:38

    Nesanicu uošte nemam,uveče popijem topao čaj od kamilice,ili lavande.i prisloni glavu na moj anatomski medicinski jastuk.i na taj način prespava noć bez problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA