Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje: Dremka od pola sata poboljšava pamćenje i podiže raspoloženje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može doneti mnoge benefite

  • 0
Spavanje, disanje Foto: Shutterstock

Da li se i vama nekad dešava da vas san u toku dana toliko savlada da jednostavno ne možete da držite vaše oči otvorenima? U ovim trenucima većina ljudi legne da spava, odnosno da drema kako bi se odmorili na taj način.

Ali da li ste se nekada zapitali koliko je dremka dobra za vas?

Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkriva da čak i kraće dremanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Međutim, dremanje od pola sata će poboljšati i kodiranje pamćenja, odnosno proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Ovo istraživanje je otkrilo da dremanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite.

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da drenahz 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mereni su u intervalima od pet, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta dremki.

Sva trajanja dremanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima, piše Metro.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA