Vreme čitanja: oko 3 min.

25% svetske populacije ima simptome nervoznog creva: Doktor predstavlja rešenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa prof. dr Vesnom Brzački, subspecijalistom gastroentero-hepatologije i pomoćnikom direktora Klinike za gastroenterologiju sa hepatologijom u Kliničkom Centru Niš razgovaramo o učestaloj bolesti savremenog čoveka - sindromu nervoznog creva

  • 1
Prof. Dr Vesna Brzački Prof. Dr Vesna Brzački/ Foto: Promo/ Privatna arhiva

Sindrom nervoznog creva (IBS) prate bol u stomaku, nadimanje i različiti poremećaji u crevnom pražnjenju. Smatra se da 25% svetske odrasle populacije ima neke od simptoma, te da je ovo najčešći razlog obraćanja gastroenterologu i obuhvata čak 50% svih pregleda. Češće se javlja kod mlađih osoba i dva puta češće kod žena, jer hormoni poput estrogena mogu uticati na brojne funkcije povezane sa probavom, uključujući pokretljivost creva, barijernu funkciju creva i aktiviranje imunog sistema u crevnoj sluznici.

Uzroci

Postoji niz faktora koji mogu igrati ulogu u nastanku tegoba, a jedan od njih je genetska predispozicija. Kod 15% pacijenata se nakon bakterijske ili virusne infekcije probavnog sistema razvija IBS. Hronični, stresni životni događaji i nervoza, uznemirenost i neizvesnost vrlo često dovode do pojave grčeva, nadutosti, gasova i neredovnog pražnjenja creva. Crevni sistem je čitavom dužinom prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija, strukture slične ćelijama mozga. Isti nervni transmiteri koji postoje u mozgu (serotonin, dopamin) prisutni su i u organima za varenje. Zbog toga se tegobe po pravilu ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti.

Mikroflora kod ljudi sa nervoznim crevima se razlikuje od mikroflore zdravih ljudi, odnosno dolazi do poremećaja u odnosu "dobrih" i "loših" bakterija u korist "loših".

Simptome pogoršava određena vrsta hrane, kao na primer mlečni proizvodi (laktoza), ili mahunarke čijom se razgradnjom stvaraju velike količine gasova. Kod sumnje na intoleranciju, savetuje se takozvana "eliminaciona dijeta", kojom isključujemo iz ishrane određene grupe namirnica. Na kraju, mnogi istraživaći smatraju da se kod osoba sa sindromom nervoznih creva radi o pojačanoj osetljivosti creva.

Kako se postavlja dijagnoza?

Prvi korak je potvrđivanje simptoma za koje se koriste Rimski kriterijumi. Po definiciji nervozno crevo predstavlja prisustvo bola ili nelagodnosti u stomaku bar jedan dan nedeljno u protekla 3 meseca, udruženo sa najmanje dva od sledećih kriterijuma: promenu u frekvenciji pražnjenja creva i promenu u konzistenciji stolice. Tegobe traju najmanje šest meseci pre postavljanja dijagnoze. IBS se potvrđuje isključivanjem drugih dijagnoza kao što su zapaljenske bolesti creva, celijakija, intolerancija na laktozu, mikroskopski kolitis, Helikobakter infekcija, tumori.

Prva linija lečenja uključuje opšte mere kao što su: uspostavljanje efikasnog odnosa pacijent-lekar. Potrebno je objasniti pacijentu prirodu bolesti - da se ne radi o ozbiljnoj organskoj bolesti. Preporučuje se sprovođenje promena u načinu života, koje mogu biti povezane sa simptomima.

Flobian Foto: Promo/ Flobian

Promena životnih navika:

Savetuje se izbegavanje namirnica koje dovode do nadimanja. Treba jesti svežu hranu, izbegavati masnu hranu, izbaciti gazirana pića, konzumirati češće manje obroke, izbegavati brzu hranu, upražnjavati redovnu fizičku aktivnost, upotrebu kofeina i alkohola svesti na najmanju moguću meru. Važno je izbegavati stres, a priuštiti što više kvalitetnog odmora i sna. Terapija je usmerena na ublažavanje dominantnih simptoma.

Iskustva iz prakse su potvrđena brojnim studijama i pokazuju efikasnost Lactobacillus plantarum 299v - koja je aktivna komponenta preparata Flobian®. Jedna kapsula dnevno može pomoći da se uklone neprijatni osećaj nadutosti i gasovi iz stomaka, kod čak 95% pacijenata. Preporučena dužina upotrebe je 4 do 6 nedelja, optimalno tri meseca, što je veoma važno jer Flobian® ispoljava dugotrajan povoljan efekat na nadutost, gasove, bol i grčeve u stomaku. Flobian® je klinički dokazan, patentiran i bezbedan za dugotrajnu primenu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    16. april 2023 | 12:18

    hvala bogu da i u Srbiji neko ima svest o ovom problemo! Na zalost, saveti za promenu zivotnih navika su delimicno netacacni i generalizovani. pogledajze tipove SIBO obolenja ... i precizirajte koji tacno problem imate pa ga tek onda lecite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA