Vreme čitanja: oko 2 min.

3 navike u ishrani koje mogu da uspore starenje posle 50. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smanjenje rizika od bolesti jedan je od najvažnijih benefita

  • 0
žena, hrana, menopauza, starija žena, voće, dijeta Foto: Shutterstock

Starenje je neizbežan prirodni proces, ali možemo da utičemo na njega ukoliko uvedemo promene u ishranu i način života, ujedno smanjujući rizik od bolesti, piše "Newsbeast".

1. Pojačajte unos proteina

Prema Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, telo počinje da gubi mišićnu masu svake decenije nakon 30. godine, sa još većim padom nakon 60. godine.

Da biste se borili protiv gubitka mišića koji je povezan sa godinama, kao i da biste se pripremili za svoje šezdesete, posebno je važno da se fokusirate na izgradnju više mišića nakon 50. godine života. Jedan od važnih načina da to uradite je da budete sigurni da unosite dovoljno proteina.

Ishrana sa visokim sadržajem proteina u kombinaciji sa treningom snage pomaže u održavanju zdravog rasta mišića kako starimo.

Takođe, potrebe za proteinima s godinama rastu zbog potencijalnog gubitka mišićne mase.

Proteini se nalaze u pilećem mesu, jajima, orašastim plodovima, jogurtu…

Vitamini, zdrava hrana, pečurke, meso, sir, jaja, losos Foto: Shutterstock

2. Povedite računa o unosu vlakana

Unošenje dovoljno vlakana posle 50. godine je veoma važno, jer može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, pa čak i raka, navedeno je u časopisu American Journal of Lifestyle Medicine.

Vlakna deluju tako što mogu da utiču na smanjenje oksidativnog stresa i inflamatornih markera u telu, a oba markera se prirodno javljaju s godinama.

Studija objavljena u časopisu The Journals of Gerontology otkrila je da su nakon uzimanja u obzir više faktora kao što su unos ugljenih hidrata, unos šećera, glikemijsko opterećenje i unos vlakana, vlakna imala najznačajniji uticaj na obezbeđivanje uspešnog starenja i smanjenje rizika bolesti povezanih sa starenjem.

Da biste unosili više vlakana, uključite u ishranu više žitarica od celog zrna, sočivo, povrće i voće.

3. Uključite zdrave masti u ishranu

Rizik od srčanih oboljenja može da poraste već između 45. i 55. godine života. Da biste imali zdravo srce, važno je da kroz svakodnevnu ishranu unosite zdrave masti kao što su omega-3 masne kiseline.

Orah, orasi Foto: Pixabay

Kako je navedeno u magazinu Journal of the American Heart Association, uzimanje suplemenata omega-3 može da pomogne u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca, dok drugi izveštaj navodi da omega-3 masne kiseline poput onih koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, avokadu i određenim biljnim uljima mogu da pomognu u smanjenju rizika od smrti od koronarne bolesti srca, kao i smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska.

Potrudite se da dodate više omega-3 namirnica u svoju ishranu, kao što su riba, avokado ili orasi.

(Telegraf.rs)

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA