Vreme čitanja: oko 3 min.

Devojka je danima nekontrolisano povraćala: Kad je dobila dijagnozu, zanemela je od šoka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njen doktor je mislio da ima sindrom iritabilnog creva, a istina je bila mnogo gora

  • 0

Rak creva nije samo bolest koja pogađa stariju populaciju; od ove bolesti oboljevaju i mladi ljudi.

U to se uverila Reni Gosnei iz Brizbejna kojoj se život okrenuo naglavačke zbog ove opake dijagnoze. Reni je imala 25 godina kad je počela spontano da povraća i kad je osetila snažne grčeve u stomaku koji su se pogoršavali.

Otišla je kod svog lekara opšte prakse, koji je posumnjao na sindrom iritabilnog creva i dao joj lekove protiv bolova. U početku su joj lekovi pomagali, ali bi se bol eksponencijalno pogoršavao.

Počeli su da se pojavljuju i drugi simptomi – Reni je drastično gubila na težini i imala je problema sa pražnjenjem creva. Otišla je na ultrazvuk koji ništa nije pokazao, pa je dobila uput za odlazak na kolonoskopiju.

Ali, nekoliko dana kasnije, bol je postao nepodnošljiv i Reni je otišla u hitnu pomoć, gde su je zadržali preko noći.

- Lekari su mi rekli da mogu da osete otok na mom stomaku. Kad biste stajali pored mene, mogli ste da čujete kako mi se stomak grči i kako krči od bolova - kaže Reni za news.com.au.

Uradila je dodatnu dijagnostiku, a sutradan je pozvala oca i maćehu da im saopšti šta se dešava i oni su požurili da budu uz nju.

Doktori su na rendgenskom snimku otkrili promene.

- Rekli su da su pronašli tumor i veruju da je veoma kancerogen – najverovatnije da je u pitanju rak creva - priseća se Reni.

- Bila sam u potpunom šoku, zanemela sam. Moji roditelji su odmah pali u očaj, a ja sam se okrenula prema njima i rekla: „U redu je, sada znamo šta je. Hajde da se pozabavimo time”.

Rečeno joj je da mora na hitnu operaciju, te da će posle intervencije imati stomu. To je, ujedno, bila i prva stvar koju je uradila kad se probudila iz anestezije - proverila je da li ima stomu.

Ispostavilo se da Reni ima treći stadijum raka creva. Uz ovu zastrašujuću dijagnozu stigla je i jedna dobra vest - rak se nije proširio kao većina kancera u trećem stadijumu.

Nakon oporavka od operacije, 12 nedelja je odlazila na hemioterapiju.

Ali, užasna zdravstvena bitka otvorila je još jedno životno poglavlje koje Reni nije očekivala – ponovnu vezu sa biološkom majkom sa kojom 10 godina nije bila bliska. Naime, kad je dobila dijagnozu raka creva, doktori su je pitali da li u njenoj porodici postoji istorija ove bolesti. Odgovorila je odrično, sve dok se njen otac nije umešao i rekao da istorija raka creva postoji u familiji njene majke.

Lekari su pozvali njenu majku, a ona je otkrila da je imala polipe na debelom crevu. Polipi mogu da budu pokazatelj nečeg zlokobnijeg - poput raka. Kad je saopštila svom gastroenterologu šta se dešava sa njenom ćerkom, cela porodica je otišla da se testira na genetske markere za ovu bolest.

Ispostavilo se da su svi imali genetske markere za juvenilnu polipozu, koja se može pretvoriti u rak creva ako se ne otkrije na vreme.

Tada je otkriveno i da Reni nije jedina u porodici kojoj je debelo crevo slaba tačka; i njenom mlađem bratu otkriveni su polipi po celom debelom crevu, više nego što su lekari videli kod bilo koga njegovih godina. Na sreću, nijedan nije bio kancerogen, iako je izazivao brojne zdravstvene probleme i komplikacije.

Reni kaže da je zbog svoje bolesti i operacije ponovo ostvarila dobar kontakt sa majkom i pomogla bratu da na vreme sazna od čega boluje. Takođe, sada je naoružana znanjem o svojoj genetici.

Reni, koja sada ima 29 godina, deli svoju priču kako bi upozorila druge mlade ljude da rak creva ne utiče samo na one starije od 55 godina. Sada je kopredsedavajući savetodavnog odbora za mlade u kome desetine članova poput nje imaju rak – kao što je, na primer, jajnika – za koji se pogrešno veruje da se javlja samo kod starijih žena.

- Uvek postoji pretpostavka da neko ko je mlad ne može da oboli od raka. Mislim da se to definitivno pokazalo pogrešnim… Postoji velika verovatnoća da bi neko ko je mlad potencijalno mogao da ima rak - decidna je Reni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA