Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 10 namirnica koje su odlične za kožu: Daju joj blistavost i mladalački izgled

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgled kože u velikoj meri zavisi od načina na koji se hranimo

  • 0
Kolagen, zdrava hrana Foto: Shutterstock

Rutina nege kože nanošenjem krema i seruma je veoma bitna, ali ključ lepe kože leži u našoj ishrani.

Namirnice koje unosimo imaju veliku ulogu u tome da li će naša koža biti bez akni, fleka i blistava, pod uslovom da nemamo neki zdravstveni problem koji će inicirati pojavu promena, piše "Newsbeast".

Naravno, da bi rezultat promene ishrane bio vidljiv na koži, neophodno je da prođe duži vremenski period, ali je svakako vredno truda.

1. Masna riba

Tunjevina, skuša i losos su odlični izvori proteina i omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje i lepotu kože.

Omega-3 masnoće održavaju hidrataciju kože i poznati su borci protiv upala, suvoće i crvenila. Stručnjaci preporučuju do dve porcije masne ribe nedeljno.

2. Orašasti plodovi

Orasi, bademi i brazilski orasi odlična su užina na poslu ili pre odlaska u teretanu, ali su takođe izvanredni i za zdravlje i lepotu kože. Oni su pravi rudnik nezasićenih masti i vitamina E koji doprinose lepoti i zdravlju kože.

Bademi su odličan izvor magnezijuma, proteina, omega-3 i vitamina E, imaju antiinflamatorno dejstvo i čine kožu otpornijom na zagađivače.

brazilski orah Foto: Pixabay

Brazilski orah daje telu energiju i ima visok procenat selena koji deluje protiv raka kože, bora i opekotina od sunca.

3. Semenke

Čija seme, suncokret i golica sadrže mnogo hranljivih materija za telo i ujedno su odlični za zdravlje i lepotu kože. Jedan od njihovih ključnih elemenata je cink koji pomaže u obnavljanju kože i održava je mekom i hidratizovanom.

Semenke suncokreta sadrže vitamin E, snažan antioksidant koji se bori protiv znakova starenja.

Semenke bundeve imaju visok sadržaj cinka koji doprinosi da koža bude sjajna.

Konačno, čija semenke su pravi rudnik vitamina E, antioksidanata, proteina i masnih kiselina.

4. Avokado

Voće neutralnog ukusa sadrži dobre masti koje povoljno utiču na elastičnost kože i doprinose njenoj hidrataciji. Takođe sadrži i vitamin E koji se bori protiv znakova starenja.

5. Bobičasto voće

Borovnice, ribizle, maline i kupine imaju malo kalorija, a puno vitamina C i antioksidanata za obnavljanje i podmlađivanje kože.

Bobičasto voće Foto: Pixabay

6. Jam

Slatki krompir nije naročito popularan u Srbiji, ali je i te kako cenjen među nutricionistima širom sveta. Zbog beta-karotena i vitamina A jam pomaže u proizvodnji kolagena, štiti kožu od sunca i hidrira je.

7. Zeleni čaj

Izvanredan napitak, poznat po antioksidativnim svojstvima, može se koristiti i u borbi protiv akni, mitisera i proširenih pora.

Pored toga, zeleni čaj ima antiinflamatorno dejstvo, a istovremeno doprinosi lečenju crvenila i povećava elastičnog i hidrataciju kože.

8. Crna čokolada

Zbog visokog procenta kakaa bogata je antioksidantima, štiti kožu od sunca i sprečava pojavu bora.

Pas i čokolada Foto: Shutterstock

9. Jagode

Imaju antioksidativna svojstva i sadrže vitamine E i C. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena i daje blistavu i zategnutu kožu.

10. Kelj

Mnogi ovo povrće smatraju superhranom, jer sadrži obilje beta-karotena i vitamina A. Kelj, takođe, sadrži i vitamin C koji održava mladost i svežinu kože.

Ukoliko ne volite ukus kelja, možete ga dodati u salate i smutije sa voćem, povrćem i jogurtom i tako uneti u organizam veliku količinu vitamina na kojima će vam koža biti zahvalna.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA