Vreme čitanja: oko 2 min.

Mikroplastika prvi put pronađena u ljudskom srcu: Koliko je opasna po zdravlje?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pet vrsta srčanog tkiva kod 15 pacijenata pronađeno je devet vrsta plastike

  • 1
foto Freepik.com foto Freepik.com

Mikroplastika koja se koristi za pakovanje hrane prvi put je otkrivena u ljudskom srcu.

Čestice, koje su manje od pet milimetara, izbacuju se plastikom za jednokratnu upotrebu kao što su flaše i ambalaža za hranu, a zatim prelaze u vazduh, vodu i hranu oko nas, piše "Daily Mail".

Tim pekinške bolnice Anžen u Kini sakupio je uzorke srčanog tkiva od 15 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji srca, kao i uzorke krvi uzete pre i posle operacije.

Mikroplastika je pronađena u svim uzorcima krvi i srčanom tkivu. Veruje se da su ih ljudi udahnuli ili progutali.

plastika PFAS Plastika i hormoni povezani su tako što mikroplastika u hrani deluje na lučenje hormona i izaziva poremećaje i hronična stanja Foto: Shutterstock

U pet vrsta srčanog tkiva pronađeno je devet vrsta plastike.

Mikroskopske čestice poli(metil-metakrilata), plastike koja se obično koristi kao alternativa staklu otporna na razbijanje - pronađene su u tri različita dela srca, za koje istraživači kažu da se "ne mogu pripisati slučajnom izlaganju tokom operacije".

Ostale pronađene vrste plastike uključuju polietilen-tereftalat, koji se koristi u kontejnerima za odeću i hranu, i polivinil-hlorid (PVC), koji je široko rasprostranjen i nalazi se u stolariji, drenažnim cevima, bojama…

Srce Foto:Shutterstock

Otkrivanje in vivo MPs (mikroplastike) je alarmantno i potrebno je više studija da bi se istražilo kako MPs ulaze u srčano tkivo i potencijalni efekti MPs na dugoročnu prognozu nakon kardiohirurgije“, napisali su istraživači.

Oni su dodali da njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Environmental Science & Technology, pokazuje da su invazivne medicinske procedure kao što je operacija srca put plastike koja ulazi u telo i koji se zanemaruje.

U krvi, plastika može da se “zakači” za spoljnu membranu crvenih krvnih zrnaca i može da utiče na njihovu sposobnost da transportuju kiseonik.

Kako piše "Newsbeast", komadići mikroplastike dele se na primarne, koji se ispuštaju direktno u životnu sredinu i sekundarne koji potiču iz većih plastičnih predmeta kao što su plastične kese, flaše i mreže za pecanje. Procenjuje se da primarna mikroplastika čini od 15 do 31 odsto mikroplastike u okeanima, a sekundarna od 69 do 81 odsto.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. avgust 2023 | 13:27

    NA HILJADE TONA PLASTKE BACA SE U OKEANE I REKE KOJA SE RAZLAZE I ZAVRSAVA U RIBAMA I LJUDSKOM ORGANIZMU !!! U INDIJI KRAVE NA DEPONIJAMA SMECA JEDU PLASTICNE KESE I UGUNU !!! CLVEK CE UNISTITI SAM LJUDSKU RASU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA