Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovas ima brojne zdravstvene prednosti: Dobar za varenje i kao podrška u procesu mršavljenja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobar je i za kožu!

  • 0
ovas Foto: Shutterstock

Kada čujete "zdrav doručak", jedna hrana koja svima pada na pamet jeste ovsena ili zobena kaša. To je izbalansiran doručak sa višestrukim zdravstvenim prednostima. Svima nam je poznato da je ovas jedna od najlakših i najkorisnijih namirnica. Ne sadrži gluten i pomaže u gubitku težine, snižava nivo šećera i lako se vari.

Ovas je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Botanički naziv mu je Avena Sativa i koristi se kao višenamenska hrana. Ovo zdravo celo zrno se konzumira kao ovsena kaša. Pun je dijetalnih vlakana koja pomažu u gubitku težine i zadovoljavaju apetit. To je takođe jedan od najjednostavnijih recepata za pravljenje.

Ovas ima nekoliko zdravstvenih prednosti koje utiču na opšte zdravlje. Smatra se hranom za one koji žele da izgube težinu. Ovas takođe sadrži avenantramide, koji su moćni antioksidanti i pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa šećera.

Dobro za varenje

Ovas je bogat beta-glukanskim vlaknima, koja podržavaju zdravlje probave. Dijeta bogata vlaknima podstiče redovno pražnjenje creva i ublažava zatvor - kao prirodni laksativ koji pomaže kod lošeg varenja. Beta-glukan je rastvorljivo vlakno i lako se rastvara u crevima. Takođe podstiče crevnu sredinu da pravi dobre bakterije u digestivnom traktu i pomaže u smanjenju problema sa varenjem.

Dobar za zdravlje srca

Bogat je mnogim moćnim antioksidantima. Takođe je dobar izvor polifenola. Ključni antioksidanti jesu avenantramidi. Poznato je da antioksidanti podržavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od mnogih kardiovaskularnih bolesti. Smanjuju slobodne radikale i povećavaju gas azot-oksid, koji pomaže u širenju krvnih sudova. Promoviše nesmetan protok krvi, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja; jača srce.

Takođe pomaže u snižavanju LDL lošeg holesterola i ukupnog holesterola koji promoviše zdravlje srca.

Dobar za ishranu osoba sa dijabetesom

Ovas je dobar za ljude sa dijabetesom tipa 2. Smanjuje povećan nivo šećera u krvi. Njegovo rastvorljivo vlakno beta-glukan formira gust gel u stomaku i odlaže apsorpciju glukoze nakon obroka.

Ovo celo zrno takođe ima nizak glikemijski indeks i srednje glikemijsko opterećenje, što dovodi do smanjene insulinske rezistencije i održava nivo glukoze u krvi.

ovas Foto: Shutterstock

Pomaže u gubitku težine

Svi znamo da je ovsena kaša najbolji izbor za dijetetsku hranu. Bogata je rastvorljivim vlaknima beta-glukana koji daje osećaj ispunjenja koji smanjuje apetit. Ovas vas takođe ispunjava sa manje kalorija, što dovodi do gubitka težine. Takođe sadrži II peptidni hormon, koji promoviše niskokaloričnu potrošnju i smanjuje rizik od povećanja telesne težine.

Doprinosi jačanju imuniteta

Ovas ima koristi u jačanju imuniteta zbog prisustva više hranljivih materija. Njegova beta-glukanska vlakna pomažu neutrofilima u borbi protiv različitih bakterijskih i virusnih infekcija.

Poboljšava spavanje

Ovas je dobar izvor melatonina i koristi za povećanje serotonina koji pomaže u izazivanju sna i poboljšava kvalitet i trajanje sna. Obezbeđuje triptofan u mozgu koji izaziva san.

Dobar za zdravlje kože

Ovas je dobar za kožu jer zadržava vlagu u koži. Njegove hranljive materije pomažu u lečenju akni i smanjuju višak masnoće sa kože. Pošto ovas ima antioksidante i antiinflamatorna svojstva, pomaže da se obezbedi zdrava i čvrsta koža. Takođe je dobar za lečenje akni i deluje kao prirodni piling. Njegova ljuska se može koristiti kao piling za uklanjanje mrtve kože i daje blistavu kožu. Takođe pomaže u uklanjanju svraba i drugih alergija, piše "Breathewellbeing.in".

(Telegraf.rs)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA