Vreme čitanja: oko 4 min.

Pojedini roditelji koriste suplemente melatonina kako bi uspavali dete: Pitali smo pedijatra za mišljenje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pedijatar Gabriel Vidović upozorava da hormon koji luči hipofiza može potpuno da naruši pubertet kod dece kojoj se daje melatonin u ranom uzrastu

  • 0
Dete, devojcica, spavanje Foto: Shutterstock

U poslednje vreme pojedini roditelji okreću se suplementima melatonina kao "spasonosnom" rešenju za problem nesanice kod mališana. Ta praksa, međutim, otvara mnoga pitanja, među kojima je najveće - da li je korišćenje ovog hormona bezbedno za decu?

Čuvši za ovo, pitali smo stručnjaka koliko je ova praksa učestala u Srbiji, sme li se i pomisliti na tako nešto i kakve posledice na zdravlje deteta ostavlja.

Iako je ovo više trend u svetu nego kod nas, i pedijatri u Srbiji se uglavnom nisu susretali sa masovnom upotrebom melatonina kod dece, veoma je važno istaći upozorenje domaćih lekara.

- Nemam iskustvo sa tim, ali znam da za decu ovaj suplement nije odobren od Američke agencije za lekove - kaže za Telegraf.rs pedijatar Gabriel Vidović i dodaje: - U Americi ga FDA nije odobrila za upotrebu kod dece i adolescenata, a i ne postoje studije dejstva niti neželjenih efekata kod dece. Smatram da potencijalno može da bude opasan za decu, jer je to hormon koji luči hipofiza, i sa čime može potpuno da se naruši pubertet kod dece kojoj se daje melatonin u ranom uzrastu.

Naš sagovornik napominje:

- Kao pedijatar i roditelj znako koliko je roditeljstvo može da bude teško, ali su i generacije sve "razmaženije". Nezamislivo mi je da neko daje bebi lek da spava i ne plače, a plač bebe je u pedijatriji jedini znak za uzbunu i signal da je dete možda bolesno ili da se nešto dešava. Bol je čoveku najbolji prijatelj, a kad vas nešto zaboli, idete kod lekara. Pa karcinom da boli u ranoj fazi, lečili bismo ga na vreme. Tako u pedijatriji posmatramo plač kod male dece.

Tema aktuelna i u stranim medijima

Portal "Children's Health" odgovara na neke od opravdanih dilema u vezi sa upotrebom melatonina i nudi savete koji će pomoći vašem detetu da se dobro naspava.

Iznad svega, dobar san pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i pomaže u regulisanju raspoloženja, ponašanja i emocija. Iako je važan za zdravlje svih, posebno je bitan kod dece koja rastu i razvijaju se.

Ukoliko deca ne spavaju dovoljno, postoje kratkoročne i dugoročne posledice. U početku mogu da pokazažu simptome slične ADHD-u, odnosno probleme sa pažnjom, hiperaktivnost i poteškoće u učenju, dok dugoročno loše navike u spavanju mogu da dovedu do problema sa apetitom, srcem, metabolizmom i povećanjem telesne težine.

San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

U regulisanju tog spavanja, veliku ulogu igra melatonin. U pitanju je hormon koji telo proizvodi kako bi pomoglo sebi u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. On se luči iz epifize kao odgovor na izlaganje tami, dok izlaganje svetlosti inhibira ovaj mehanizam. Jednostavnije rečeno, kada sunce zađe i ugasimo svetla, mozak oslobađa melatonin, što nas čini pospanim.

Pa iako bi većina dece, bez razvojnih i neuroloških razlika, trebalo da bude u stanju da postigne zdrav san bez suplemenata melatonina, neki roditelji se okreću suplementu ovog hormona, kako bi, navodno, pomogli deci da zaspe.

Međutim, uprkos tome što su suplementi ovog hormona dostupni u raznim oblicima, ako ste već isprobali zdravu rutinu odlaska na spavanje, ali dete i dalje ne spava dobro, potrebno je da pitate pedijatra da li su dodaci melatonina pravo rešenje za vaše dete. Iako neke studije pokazuju da je kratkoročna upotreba melatonina kod dece relativno bezbedna, Američka akademija za pedijatriju naglašava da je potrebno daleko više istraživanja o njegovoj dugotrajnoj upotrebi.

San, spavanje, pospanost, deca, dete, devojčica Foto: Pixabay

Takođe, melatonin se prodaje kao dodatak ishrani i nije regulisan od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA), što znači iako se ovaj hormon nalazi u raznim privlačnim pakovanjima od gumenih medvedića do sirupa; to znači da FDA ne proverava šta je u bočici i nema nadzor na čistoćom i tačnošću doziranja ovog hormona.

Zato se uopšte ne preporučuje za bebe. Ako vaše dete ima problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim pedijatrom da biste saznali zašto i radili na rešenju. Postoji mnogo razloga zbog kojih vaša beba može da ima problema sa spavanjem koji se obično mogu rešiti vremenom i pažnjom.

Prema pisanju "Mejo klinike"melatonin može da ima i potencijalne neželjene efekte, kao što su:

  • pospanost
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • pojačano mokrenje u krevetu
  • razdražljivost
  • nizak krvni pritisak
  • mučnina
  • potencijalna interakcije sa lekovima, uključujući i one za imunološke poremećaje.
Uplašeno dete dokor lekar mama ćerka zabrinuta majka Foto: Shutterstock

Svakako je potrebno daleko više istraživanja o upotrebi i doziranju, i da se, naravno, drži, kao i svi lekovi, van domašaja dece.

Sa druge strane, da biste pomogli svom detetu da dobro spava, najvažnija stvar koju možete da uradite je da uspostavite rutinu za spavanje - i da budete dosledni jer deca najbolje reaguju na rutinu, a njihova tela znaju šta mogu da očekuju.

Stoga, prema savetu pedijatrije, isključite svu elektroniku, televiziju i zvukove jedan do dva sata pre spavanja, neka vam spavaće sobe budu hladne, tamne i tihe, čitajte knjige, pevajte pesmice za spavanje... Možete da pokrenete i takozvani "beli šum" ako vaše dete ne voli potpunu tišnu.

Pomazite se sa detetom, ali uvek napuste sobu kada je pospano i tone u san, ali još uvek budno kako bi steklo veštinu da se samostalno uspavljuje.

A ako i dalje ne spava dobro, potražite pomoć pedijatra i ništa ne radite na svoju ruku. U pitanju je zdravlje vaše dece. 

(Telegraf.rs)

Video: Preumorni mališa kapitulirao za stolom dok je jeo pomfrit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA