Vreme čitanja: oko 2 min.

5 namirnica koje treba da jedete za bolji i kvalitetniji san

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako imate problem sa nesanicom, ova hrana je rešenje

  • 0
Loš san, noćna mora, loše spavanje, glavobolja, san Foto: Shutterstock

Svi stručnjaci savetuju da se pred spavanje ne jede teška, začinjena i masna hrana, ali kako ponekad da joj ne odolimo, posebno ako smo na večeri ili nekom drugom događaju?

Ukoliko počnete ovo da praktikujete, smatrajte da ćete imati probleme da zaspite pa ćete se mučiti cele noći. Da do toga ne bi došlo, najbolje da promenite ishranu i da pred spavanje uvrstite ove namirnice, piše "Wellness guider".

Banane kao rezerve kalijuma i magnezijuma

Banana Foto:Shutterstock

Banane se obično koriste za opuštanje mišića zbog dobrog sadržaja kalijuma i magnezijuma. Osim toga, pomažu u proizvodnji triptofana, slično kao i drugi prehrambeni proizvodi poput badema i mocarele. I povrh toga, imate i čime da zadovoljite svoje sladokusce.

Ovsena kaša reguliše ciklus spavanja i buđenja

Ovsena kaša Foto: Shutterstock

Melatonin se proizvodi u voću, što nije baš opšte poznato, a on je hormon koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Dakle, ako uzimate šolju ovsene kaše pre spavanja, proizvodnja melatonina će biti na zavidnom nivou, regulisaćete san i obezbediti telu nešto preko potrebnih ugljenih hidrata.

Bademi smiruju um

bademi Foto:Pixabay

Ako konzumirate nekoliko badema svaki dan, smirićete um dok opuštate mišiće. Nepotrebno je reći da će ovo pomoći da smirite mozak dok pokušavate da zatvorite oči. Bademi takođe imaju veliku količinu triptofana - tako da ćete jednostavno spavati srećni.

Uz losos spavate duže

Mačiji kolač od lososa i slatkog krompira Foto: Pixabay

Losos je dobar izvor proteina, to je zato što sadrže preko 600 mg masti (nezasićenih omega-3 masti) koje pomažu telu da spava najmanje 60 minuta više. Dakle, možete ili da konzumirate losos ili da dodate omega-3 masti i bićete spokojni.

Zbog mocarele se osećamo dobro

Mocarela sir Foto: Pixbay

Triptofan proizvodi serotonin koji je hormon zbog kojeg se osećate dobro. I dok postoji dostupan izvor u ćurećem mesu, ipak nemamo svi pristup njoj. U tom slučaju, možete pokušati sa mocarelom, jer ne samo da je lako dostupna, već sadrži i duplo veću količinu triptofana.

Ono što je sigurno jeste da nikako ne treba da konzumirate šećer jer će vas dugo držati budnim.

(Telegraf.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA