Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako jedete ovu hranu više od dva puta nedeljno, rizik od dijabetesa može se udvostruči, kažu istraživači

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je svo crveno meso povećalo rizik, prerađeno meso je to učinilo više od neprerađenog mesa

  • 0
Šećer, dijabetes Foto: Shutterstock

Samo dve porcije crvenog mesa nedeljno mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, otkriva nova studija objavljena u "The American Journal of Clinical Nutrition".

Istraživanje je pokazalo crveno meso može da se zameni biljnim proteinima, te da se smanjeni rizik od dijabetesa.

Istraživanje naučnika sa Harvarda obuhvatilo je 216.695 učesnika starijih od 30 godina.

Oko 22.000 njih razvilo je dijabetes tipa 2, navodi se u saopštenju za štampu sa univerziteta.

Oni koji su konzumirali najveću količinu crvenog mesa imali su 62 odsto veću šansu da razviju dijabetes tipa 2 u poređenju sa onima koji su jeli najmanju količinu.

Biftek, šnicle, sveže meso Foto: Shutterstock

Iako je svo crveno meso povećalo rizik, prerađeno meso je to učinilo više od neprerađenog mesa.

Za svaku dnevnu porciju prerađenog crvenog mesa, rizik od dijabetesa se povećao za 46 odsto, u poređenju sa 24 odsto za svaku porciju neprerađenog mesa.

- Naši nalazi snažno podržavaju stav da će ograničavanje unosa crvenog mesa i umesto toga biranje uglavnom biljnih izvora proteina pomoći da se smanji rizik pojedinca od razvoja dijabetesa tipa 2 i njegovih posledica - rekao je Ksiao Gu, prvi autor studije i istraživač na Odeljenju za ishranu na Harvarda u Bostonu, u izjavi za "Foxnews.com".

Poređenja radi, konzumiranje jedne porcije orašastih plodova i mahunarki smanjilo je rizik od dijabetesa tipa 2 za 30 odsto.

Porcija mlečnih proizvoda smanjila je rizik za 22 odsto.

Kao što je Gu istakao, postoji mnogo različitih gledišta o tome da li ljudi treba da ograniče konzumaciju crvenog mesa.

Voće i povrće Foto: Pixabay

- Upotrebili smo napredne metode kako bismo uzeli u obzir moguće greške u izveštavanju o unosu ishrane, i detaljno smo kontrolisali vanjske faktore koji bi mogli objasniti naše nalaze. Naši nalazi pružaju veći nivo sigurnosti o ovom važnom odnosu - kazao je.

Među ljudima koji konzumiraju tradicionalnu mediteransku ishranu, koja ograničava unos crvenog mesa, "obilni dokazi" pokazuju zdravstvene prednosti, rekao je Gu.

Na osnovu nalaza studije, istraživači preporučuju ograničavanje konzumacije crvenog mesa na najviše dve porcije nedeljno - "i jednom bi bilo bolje", rekao je Gu, prenosi "Msn.com".

(Telegraf.rs)

Video: Teorija zdravlja #2: Zašto je kuvana hrana najbolja za nas i da li baš sav džank fud treba izbaciti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA