Vreme čitanja: oko 1 min.

Namirnica koja je broj 1 u jačanju zdravlja mozga: Možete da je volite ili ne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne jedemo je svaki dan, ali trebalo bi češće da je imamo na trpezi

  • 0
Mozak, epilepsija Foto:Shutterstock

Sve češće možemo pročitati vesti o tome kako da se zdravo hranimo i šta treba da unosimo u organizam kako bi ga održali vitalnim iznutra.

Dobro je poznato da ishrana igra veliku ulogu u našem opštem zdravlju i blagostanju organizma, i da bi posebno trebalo da obratimo pažnju na to čime ga hranimo.

Prema doktoru Eriku Bergu, postoje tri namirnice koje mogu jačati zdravlje mozga, sprečiti njegovu upalu pa čak i poboljšati pamćenje, piše "Express". Ovaj stručnjak je objasnio kako ishrana može direktno uticati na zdravlje mozga kao i šta treba jesti, a šta treba izbegavati.

losos, divlji losos, riba, omega-3 masne kiseline Foto: Unsplash/Dustan Woodhouse

- Govorimo o hrani koja poboljšava koncentraciju pamćenja, fokus, razmišljanje, rešavanje problema, učenje, poremećaje raspoloženja, upalu mozga. Zato sam duboko zaronio u ovu temu gledajući sve ključne hranljive materije koje su mozgu potrebne - kaže doktor Berg.

Takođe, ističe da je najbolja hrana za zdravlje mozga - divlji losos, a sve zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koja gradi strukturu velikog dela mozga.

Omega-3 masne kiseline osim što mogu direktno da poboljšaju vaše pamćenje već popravljaju i raspoloženje. Ukoliko imate problem sa depresijom ili anksioznošću, onda razmislite o uzimanju omega-3 masnih kiselina jer je to sigurna dobro istražena upotreba ribljeg ulja. Ipak, ističe da nije svaki losos isti, već je važno da on ne bude uzgajani, već isključivo divlji.

- Taj divlji ima ružičasti pigment koji je fitonutrijent i moćan je antioksidans koji pomaže u zaštiti neurona od oštećenja - jasan je doktor Berg.

(Telegraf.rs)

Video: Rušenje zabluda: Evo koliko je važno riblje ulje i zašto ga treba uzimati dnevno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA