Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako simptomi menopauze mogu da se zamene sa 6 drugih ozbiljnih stanja - uključujući i rak

Vreme čitanja: oko 5 min.

Noćno znojenje i magla u mozgu mogu lako da se pomešaju sa znacima potencijalno smrtonosnih bolesti

  • 0
Menopauza Foto: Shutterstock

Menopauza je kod žena jedna od životnih izvesnosti. Pogotovo što je danas daleko više informacija o tom stanju nego ikada ranije, nakon što je vekovima bila tabu tema.

Međutim, s obzirom na to da postoji više od 50 simptoma menopauze, nesumnjivo postoje i ukrštanja sa drugim zdravstvenim stanjima, od kojih mnoga počinju tokom srednjih godina, tako da može da se dogodi da žena poveruje da su njeni simptomi uzrokovani menopauzom i da ne ode na pregled na vreme.

Neretko može da završi i sa pogrešnim tretmanom za svoje stanje, kao što je propisivanje antidepresiva.

- Ako osećate osetljivost u grudima, možete da se zabrinete da imate rak ili da pomislite da imate multiplu sklerozu ako patite od trnjenja ruku i stopala... Mnogi simptomi menopauze mogu da oponašaju nešto ozbiljnije, tako da edukacija žena o ovom pitanju može da pomogne da se žene umire - ističe dr Stela Džordž, na šta se, za "The Sun", nadovezuje dr Ravina Banot:

- Glavni simptomi menopauze uključuju probleme sa koncentracijom, promene raspoloženja, povećanje telesne težine, navale vrućine, bolove u zglobovima, migrene, slab seksualni nagon i noćno znojenje.

menopauza, nesanica, problemi sa spavanjem Foto: Shutterstock

Ovi simptomi, međutim, mogu da se zamene sa drugim stanjima kao što su endokrini problemi poput hipotireoze, stanja mentalnog zdravlja poput depresije i reumatoloških stanja kao što je fibromijalgija.

Uobičajeni simptomi menopauze

- Menopauza može da utiče na svaki organ i sistem u telu, stoga menopauza mora da bude glavna potencijalna dijagnoza ženama koje se javljaju svom lekaru sa nizom širokih simptoma. Prosečna starost u Velikoj Britaniji je 51, međutim, perimenopauza može početi i do 10 godina ranije - ističe dr Banot.

Tokom ovog perioda, žene mogu da se suoče sa brojnim drugim zdravstvenim problemima.

- Najspecifičniji simptom menopauze su neredovne menstruacije i poremećaj vaših normalnih ciklusa - ističe doktorka i dodaje da obrazac menstruacije može da se promeni:

- Može da bude neobično jaka ili lagana. Menstruacije mogu da postanu manje ili učestali u rasponu od svake dve do tri nedelje ili svakih nekoliko meseci.

Kako hormoni počnu da se menjaju, mogu da se pokrenu i drugi, brojni simptomi, od kojih su najpoznatiji talasi vrućine, neredovne menstruacije i noćno znojenje.

- Možda ćete primetiti i anksioznost, promene raspoloženja, maglu u mozgu, poteškoće sa koncentracijom, promene libida, bolove u zglobovima, probleme sa varenjem (smetnje u varenju, nadimanje, zatvor ili dijareju) kao i sklonost ka isušivanju kože, kose i intimne regije - ističe lekar opšte prakse dr Sara Bruer.

Dr Banot i dr Brever, međutim, otkrivaju koji uobičajeni simptomi drugih stanja mogu da se pobrkaju sa menopauzom.

1. Problemi sa štitastom žlezdom

Preterano aktivna štitasta žlezda (hipertireoza), poput menopauze, jeste hormonsko stanje. Kada štitasta žlezda proizvodi previše hormona, ona ubrzava metabolizam, što  može da izazove anksioznost, razdražljivost, nemir i preteranu aktivnost, umor, nesanicu, osetljivost na toplotu, znojenje, dijareju i menstrualne promene - što može pogrešno da se zameni sa menopauzom.

zabrinuta žena Foto: Shutterstock

S druge strane, nedovoljno aktivna štitasta žlezda (hipotireoza) nastaje kada se proizvodi nedovoljno hormona štitaste žlezde. Izaziva opšte usporavanje tela koje može biti slično menopauzi, izazivajući povećanje telesne težine, umor i osećaj depresije. Simptomi takođe uključuju grčeve u mišićima, bol i slabost, bolove u zglobovima, suvu kožu, lomljivu kosu, gubitak spoljne trećine obrva, zatvor, obilne menstruacije, lošu koncentraciju i pamćenje.

2. Pitanja mentalnog zdravlja

Simptomi mentalnog zdravlja mogu da se jave tokom menopauze zbog opadanja hormona. Uobičajeno je da žene doživljavaju loše raspoloženje, razdražljivost, anksioznost i nedostatak interesovanja. Međutim, lekari opšte prakse možda ne prepoznaju uvek hormone kao uzrok.

S druge strane, moguće je doživeti depresiju - koja pogađa oko pet odsto odraslih - odvojeno od menopauze.

- Depresija je biološka bolest povezana sa neravnotežom hemikalija u mozgu kao što su serotonin, noradrenalin i dopamin. Ovi neurotransmiteri prenose poruke od jedne moždane ćelije do druge, a neravnoteža vas usporava i fizički i mentalno.Tipični simptomi uključuju iscrpljenost, poteškoće sa koncentracijom, tugu i plač bez ikakvog razloga. Možda ćete se utešiti da jedete i da se ugojite u početku, ali kako depresija sve više raste, gubite apetit, imate poteškoća sa spavanjem i budite se rano ujutru. Neki od ovih simptoma takođe mogu biti povezani sa menopauzom - naglašava dr Bruer.

3. Multipla skleroza (MS)

Žene su više od muškaraca pogođene neurološkim stanjem - multiplom sklerozom (MS), koja se obično dijagnostikuje između 20. i 50. godine i jedan je od najčešćih uzroka invaliditeta kod mlađih odraslih osoba.

Autoimuno stanje nastaje zato što imuni sistem pogrešno napada mozak ili kičmenu moždinu nervnog sistema. Ponovljene epizode ​​upale uzrokuju gubitak izolacionog masnog (mijelinskog) omotača koji okružuje nerve u mozgu i kičmenoj moždini, što usporava ili blokira prenos nervnih signala. Rezultat su simptomi uključujući umor, probleme sa razmišljanjem i kontrolom bešike.

Iako je manje je verovatno da će ovo biti pogrešno dijagnostifikovano kao menopauza, moguće je da se nespecifični rani simptomi u početku mogu odbaciti kao takvi.

4. Tumori

I menopauza i rak - koji ima više od 200 tipova - uzrokuju širok spektar simptoma, od kojih se mnogi preklapaju. Noćno znojenje, na primer, smatra se jednim od glavnih, opštih simptoma raka. Takođe pogađa oko 60 odsto žena u menopauzi, starijih od 40 godina.

- Različiti karcinomi mogu izazvati različite epizode u zavisnosti od njihove lokacije - kaže dr Bruer i dodaje:

- Često je rak povezan sa umorom i gubitkom energije, a neki mogu izazvati crvenilo i znojenje (npr. ako luče određene neurotransmitere). Međutim, simptom koji je specifičan za rak je gubitak težine koji ne može da se objasni. Neobične kvržice, bol i bolovi su takođe glavni opšti simptomi raka.

5. Demencija

Mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu kažu da se osećaju kao da dobijaju demenciju ili da "gube razum". Magla u mozgu je simptom koji je oko 68 odsto žena iskusilo tokom prelaznog perioda. Manifestuje se kao nemogućnost pravilnog razmišljanja ili koncentracije, zaborava i konfuzije.

Demencija, zaboravnost, starost, starenje Foto: Shutterstock

- Demenciju se često i pogrešno smatra stanjem koje je samo povezano sa starošću. Rani simptomi demencije kod mladih nisu uvek prepoznati i mogu se pripisati drugim uzrocima, uključujući depresiju, stres, menopauzu, fizičke zdravstvene probleme i probleme u vezi. Ovo može dovesti do značajnog kašnjenja (u proseku četiri godine) u dobijanju tačne dijagnoze - naglašava dr Bruer.

6. Fibromijalgija

Kao i menopauza, fibromialgija se najverovatnije javlja pre 55. godine. Fibromijalgija se takođe češće javlja kod žena. Zato dr Banot ističe da se reumatološka stanja poput fibromijalgije lako mogu maskirati menopauzom, izazivajući "simptome bolnih zglobova, umora i promene koncentracije“.

Tačan uzrok fibromialgije je nepoznat, ali se smatra da je povezan sa abnormalnim nivoima određenih hemikalija u mozgu i promenama u načinu na koji centralni nervni sistem obrađuje poruke o bolu koje se prenose po telu.

Neke procene sugerišu da skoro jedna od 20 osoba može da bude pogođena fibromialgijom u određenom stepenu, sa drugim simptomima uključujući glavobolju i osetljivost na bol.

(Telegraf.rs)

Video: Žena koja nikada ne odustaje: U petoj deceniji želi na Olimpijske igre

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA