Vreme čitanja: oko 1 min.

Spavanje sa električnim ćebetom može da izazove razne zdravstvene nuspojave

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrebna su dalja istraživanja u ovoj oblasti

  • 0
spavanje Foto: Shutterstock

Kako temperature počinju da padaju širom Evrope, mnogi ljudi se oslanjaju na električnu ćebad kao na grejnu varijantu. Ali stručnjaci su upozorili da bi spavanje sa električnim ćebetom moglo da naruši vaše zdravlje, jer nenamerno pregrevanje tela može predstavljati rizik.

Objasnili su kako različita medicinska stanja, poput dijabetesa, mogu izazvati neuropatiju - koja označava oštećenje perifernih nerava. NHS napominje da se periferna neuropatija razvija kada su nervi u ekstremitetima tela, kao što su šake, stopala i ruke, oštećeni. Ovo može izazvati bol, peckanje, kao i utrnulost.

Lekari su rekli: „Zabrinutost je da, pošto naša tela generišu milijarde sićušnih električnih impulsa na koje mogu uticati spoljašnji EMF, izloženost električnom ćebetu može predstavljati opasnost.

Nacionalni institut za rak napominje da "nije identifikovan mehanizam pomoću kojeg ELF-EMF ili radiofrekventno zračenje mogu izazvati rak". Potrebna su dalja istraživanja u ovoj oblasti.

Umesto da koristite električno ćebe celu noć, lekari su predložili da unapred zagrejete krevet sat vremena ranije i da ga isključite kada se uvučete u posteljinu. Druga opcija je da koristite slojeve jorgana i ćebadi koji će vas zagrejati do jutra.

Važno je napomenuti da električnu posteljinu nikada ne treba koristiti za bebe ili nekoga ko je nepokretan. Takođe treba da proverite da li je ćebe u dobrom stanju i da pratite uputstva proizvođača o skladištenju, održavanju i čišćenju, prenosi "Mirror".

(Telegraf.rs)

Video: Čarape u frižider pa na noge tokom tropske noći: Jedan je od trikova da se preživi leto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA