Vreme čitanja: oko 2 min.

Dekoracija doma utiče na mentalno raspoloženje: Saveti kako da mu date toplinu i više svetla

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali trikovi koji će omogućiti vašem okruženju da izgleda lepše

  • 0
dekoracija, dekoracija doma, zdravlje, osmeh Foto: Shutterstock/fizkes

U vreme praznika se dosta posvećujemo dekorisanju doma, ali ovaj period godine ne treba biti jedini kada radimo nešto po tom pitanju.

Uvek je pravo vreme da unesete novine u svoj dom, da "ubacite" nešto novo od dekoracije jer znate da će vam to doneti osmeh. Zamenite, recimo, policu sa nekim modernijim komadom nameštaja ili promenite raspored nameštaja u samoj sobi. Ponekad nas taj premeštaj stvari učini toliko zadovoljnim i srećnim, a možda niste znali da dekorisanje doma može da utiče i na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Ovo su saveti kako to da uradite.

Dajte prioritet mentalnoj sigurnosti

Jedna od najvažnijih stvari je najverovatnije da se osećate bezbedno u svom domu, a osim fizičke bezbednosti, isto važi i za mentalnu sigurnost. Mentalna sigurnost kod kuće se odnosi na sveukupni osećaj vašeg prostora, koliko je organizovan, koliko je čist, koliko se osećate udobno i koliko to odražava vašu ličnost, piše "Love yourself magazine".

fotografije, slike, porodica Foto: Unsplash/Cheryl Winn-Boujnida

Okružite se fotografijama

Sada je vreme da obratite pažnju na ispunjavanje vašeg životnog prostora fotografijama sa dragim ljudima. Ako se okružite fotografijama najmilijih ili predmetima koje su vam poklonili i koji vas podsećaju na njih, osećaćete se srećniji i naravno manje sami. Ne postoji pravilo koje govori o broju fotografija, to je sve do vas.

Izaberite prave boje

Razmislite koje boje čine da se osećate dobro, ali i kako ćete koristiti svaku prostoriju. Takođe, razmislite o nivou energije koji želite da postignete u prostoru pre nego što se posvetite šemi boja. Bojom koja vas čini mirnim okrečite spavaću sobu, dok ona koja vas tera na fokus i koncentraciju - treba da se nađe u vašem radnom prostoru. Ne zaboravite da kada birate boje, uzmete u obzir i veličinu sobe. U manjim prostorijama, tamne boje će učiniti da prostor deluje još manje, dok će svetlije boje učiniti prostor većim.

Dodajte znak prirode

Neke biljke i drveni elementi učiniće da se osećate bliže prirodi. Veruje se da smo skloni da se osećamo kreativnije i opuštenije kada smo okruženi biljkama, pa zašto ih preskočiti? Osim toga, vaš dom će izgledati toplije i udobnije. U kuhinju možete staviti saksije sa začinskim biljem, jer je to još jedan praktičan način da unesete prirodu u dom.

Ne zaboravite na teksture

Dok se većina interesovanja za dizajn enterijera fokusira na izgled sobe, ne zaboravite na moć čula dodira. Mi smo stvorenja dodira i dobro reagujemo na meke tkanine, pa zato odaberite da dodate pokrivače, jastuke, tepihe i zavese, tako da prostor izgleda "toplije" i prijatnije.

Dnevna soba stan enterijer Foto: Shutterstock

Fokus i na osvetljenju

Izlaganje prirodnom svetlu može imati značajan uticaj na raspoloženje, kvalitet sna i opšte mentalno blagostanje. Brzo rešenje za prostore sa ograničenim osvetljenjem ili nedostatkom prirodnog svetla je postavljanje ogledala na zidove naspram prozora. Svetlost će se tako reflektovati i učiniti da prostor izgleda svetlije i veće. Drugi način da povećate količinu prirodnog svetla u domu je da izaberete svetle boje koje reflektuju svetlost, a ne tamne koje je apsorbuju.

Da li smo vam pomogli?

(Telegraf.rs)

Video: U nekoliko koraka do savršene dekoracije salvetama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA