Vreme čitanja: oko 2 min.

4 načina kako kovid-19 može da ostavi tragove na oku: Varira i očni pritisak, a moguć i moždani udar oka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još uvek se rade istraživanja koja mogu sve da objasne

  • 2
oko, oči, zdravlje očiju Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Iako je zvanično proglašen kraj pandemije kovid-19, i dalje se mnogi suočavaju sa određenim posledicama. Na različite načine reagujemo na infekcije kovida-19, a jedna od poslednjih reakcija sa kojom se dovodi u vezu jesu i posledice koje ostavlja na oči i očni pritisak.

Koja je povezanost?

Lekari još uvek istražuju na koji način kovid-19 utiče na oči. Kada je neko zaražen kovidom-19, može doživeti upalu u celom telu, a to zapaljenje može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka, piše "American academy of ophthalmology". Ti ugrušci mogu da putuju kroz telo i tako mogu doći do vena, arterija i krvnih sudova oka.

Kada se ti problemi jave, mogu varirati od blagih do opasnih poteškoća za vid. Najčešće mogu uticati na mrežnjaču (sloj ćelija koji oseća svetlost u zadnjem delu oka koji igra ključnu ulogu u vidu).

Prema novoj analizi, postoje četiri najčešća problema koji se mogu razviti posle kovid-19 infekcije.

1. Mrlje od "pamučne vune"

Kada krvni ugrušci sprečavaju hranljive materije da dođu do mrežnjače, tkivo u njoj počinje da otiče i umire. Ako lekar pažljivo pregleda oko pomoću optičke koherentne tomografije, ovo područje izgleda belo i pahuljasto poput vate. Ove tačke obično ne utiču na vid osobe.

2. Moždani udar oka

Krvni ugrušci u arterijama mrežnjače mogu blokirati protok kiseonika, uzrokujući umiranje ćelija. Ovo je poznato kao okluzija retinalne arterije ili moždani udar oka. Najčešći simptom moždanog udara je iznenadni, bezbolan gubitak vida.

3. Okluzija retinalne vene

Kada se vena u mrežnjači začepi, krv ne može da ode kao što bi trebalo. Nagomilavanje krvi podiže nivoe pritiska u oku, što može izazvati krvarenje, oticanje i curenje tečnosti. Ljudi sa ovom komplikacijom mogu razviti zamagljen vid ili čak iznenadno, trajno slepilo.

4. Hemoragija u mrežnjači

Ovo se dešava kada krvni sudovi u mrežnjači počnu da krvare, a ponekad je uzrokovana okluzijom retinalne vene. Krvarenje može dovesti do slepih tačaka i postepenog ili iznenadnog gubitka vida.

(Telegraf.rs)

Video: Bekić: Vakcinacija nije stala ali je vidno usporena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    25. decembar 2023 | 00:03

    Lazi i samo lazi

  • Dr.Nicolaus Heilper

    27. decembar 2023 | 17:15

    o oci ne gleda nego mulja nesto to ni imunolozi naucnici ne znaju dsokazano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA