Pronađen lek za slomljeno srce!

Ako ste mislili da je savršen lek da zalečite svoje srce tabla crne čokolade i besomučno slušanje Adel, pogrešili ste. Rešenje je daleko komplikovanije

  • 3

Ukoliko ste pomislili da je u ovom tekstu reč o tmurnim osećanjima, moraćemo da vas razočaramo. Premda, istina je da stres, tuga i neraspoloženje mogu mnogo da utiču na naše srce, odnosno njegovo zdravlje. Sada, tome ima leka.

Kao što znate, postoje životinje koje imaju fantastičnu moć regeneracije i u stanju su da poprave, pa čak i zamene, oštećene ili izgubljene delove tela. Kod čoveka, iako postoji genetski potencijal za sličan mehanizam, većina regenerativnih gena usporavaju se nakon rođenja, i na kraju gase, kada su svi delovi tela već potpuno formirani.

Dečiji organizam još uvek ima sposobnost da se brzo oporavi, pa tako mališani kad se povrede, njihove rane i povrede mnogo brže zaceljuju nego što je to slučaj kod odraslih. Zato, naučnici su se zapitali da li bismo mogli ponovo da aktiviramo te uspavane gene i upotrebimo ih za lečenje ne samo povreda, već i oboljenja na srcu.

Huan Karlos Izpisua Belmonte sa Instituta Salk decenijama je radio na tome da otkrije molekularne mehanizme neophodne za regeneraciju oštećenih srčanih ćelija, a sada je njegov tim konačno u tome i uspeo, doduše zasad samo na laboratorijskim miševima.

Međutim, očekuje se da bi uskoro isti princip mogao da se primeni u iznalaženju novih terapija za lečenje kardioloških pacijenata.

- Regeneracija organa predstavlja jedan veoma fascinantan fenomen koji, po svemu sudeći, ponavlja one iste procese koji se dešavaju tokom razvoja u materici. Međutim, uprkos svim našim saznanjima o embriogenezi i razvojnim procesima, mehanizmi koji kod odraslih sisara sprečavaju regeneraciju tkiva sve do sada bili su nam nedostižni – rekao je Izipsua Belmonte u studiji objavljenoj u časopisu “Stem Cells”.

Njegov tim je još pre desetak godina otkrio da postoji određeni signalni put koji prethodi regeneraciji srčanog tkiva, a sada su iznašli mehanizam kako da zaustave molekule koji koče (samo)obnavljanje tkiva nakon srčanog udara.

Kako su pokazali rezultati eksperimenata na miševima koji su doživeli infarkt, oporavak srčane pumpe je zahvaljujući novoj terapiji bio daleko brži, ožiljci na srcu su vremenom postajali manje vidljivi, a životni vek životinja je bio produžen.

Ovo daje nadu da će lekari u budućnosti zaista moći da zaleče naše srce, pa čak i da ono ponovo bude kao novo, spremno za nove povrede, ali i pobede!

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA