Evo šta se stvarno dešava u vašem telu kad pijete! I kakve to ima veze sa seksom!

Verovatno mislite da nema nikakve štete u tome ako se povremeno napijete ili pijete umereno (a to nikad nije baš umereno), međutim, prevarili ste se...

  • 1

Samo jedan gutljaj piva, vina ili žestokog pića ostaje u organizmu dva sata. Nakon što brzinom munje uđe u vaš krvotok, "dodiruje" gotovo svaki organ i sistem organa u telu.

Mozak

Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol zapravo ne ubija ćelije mozga, tvrdi dr Dejvid Sak, ali dodaje kako "žestina" podiže nivo neurotransmitera koji kontrolišu raspoloženje, percepciju i ponašanje.

Alkohol utiče na područja mozga kao što je mali mozak - kontrolna stanica za ravnotežu i koordinaciju - i moždane kore koje su zadužene za razmišljanje, pamćenje i učenje - ističe dr Kimberli Valicer, zamenica direktora Istraživačkog instituta za bolesti zavisnosti na Univerzitetu u Bafalu dok su istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili kako amigdala - područje mozga za strah i ljutnju - nakon samo jednog pića slabije reaguje na preteće događaje, što potencijalno objašnjava zašto ste "pod gasom" skloni riskantnom ponašanju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Koža

Alkohol kvari vaš ten, objašnjava dermatolog Dejvid Bank. Alkohol širi krvne sudove i tako ih čini podložnijima pucanju pa oči deluju "krvavo", a koža gubi rumeni izgled. Takođe, upravo zbog toga srce pumpa više tečnosti u okolna tkiva kako bi te alkoholom proširene arterije i vene izbalansirao, ostavljajući vas s otečenim licem.

Mišići

Možete vežbati dan-noć, ali ako se nakon toga "ubijete" u kafiću, nikad nećete razviti veće bicepse, tricepse i ostale mišiće. Alkohol se poigrava s vašim hormonalnim i upalnim reakcijama na vežbanje, što telu otežava oporavak oštećenih proteina i izgradnju novih. Stoga umesto za hladnim pivom, neposredno nakon vežbe, posegnite za proteinima i ugljenim hidratima i bezalkoholnim pićem.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Srce

Umereno ispijanje alkohola može da zaštiti vaše srce, jer unosite polifenole iz alkohola koji blagotvorno deluju na krvne sudove ili povećavaju nivo HDL (dobrog holesterola) - tvrdi dr Kirsten Melig, sa Univerziteta u Geteborgu (Švedska), ali ipak upozorava da se to blagotvorno dejstvo odnosi samo na 15 odsto populacije sa određenim genetskim profilom.

Stomak

Pet pića, ili više, u otprilike dva sata muškarcima povećava opasnost od sindroma propusnosti creva što znači kako štetni toksini i bakterije iz vašeg probavnog sistema "cure" u krvotok, što zahteva reakciju imunog sistema koja na kraju može da dovede do bolesti jetre i brojnih drugih zdravstvenih tegoba.

U manjim količinama, alkohol nadražuje vaš želudac, povećava nivo kiselosti i opušta mišiće na kraju jednjaka uzrokujući gorušicu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Penis

Danski naučnici tvrde kako ispijanje svega pet pića nedeljno smanjuje ukupni broj spermatozoida i procenat "dobrih" plivača među njima.

Ukoliko vam treba čaša vina za podizanje raspoloženja, ali imajte na umu kako sve više od toga može dovesti do potpune katastrofe u krevetu - poručuje dr Sak, dok njegovu tvrdnju potkrepljuju i indijski naučnici koji procenjuju da tri četvrtine muškaraca zavisnih od alkohola ima najmanje jednu seksualnu tegobu. Kao primer navode manjak želje za seksom, erektilnu disfunkciju ili prevremenu ejakulaciju.

(Telegraf.rs / PortalOko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    7. jun 2015 | 20:41

    Naprotiv,kod mene se mnoźe spermatozoidi kad popijem koju ćaśu viśe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA