Ljudi koji PSUJU su inteligentniji od drugih!

Srpske psovke se smatraju jednim od najsočnijih u svetu i prve reči koje naučimo strance su upravo psovke. Sada je otkriveno da nismo ludi što smo ponosni na njih

  • 19

Oni koji su slobodniji u korišćenju psovki nisu lenji i neobrazovani kako se ranije smatralo, navedeno je u najnovijim studijama. U stvari, širok vokabular psovki pokazatelj je da neko ima vrlo razvijeno jezičku inteligenciju.

PSOVAO SVE ŽIVO: Ovako izgleda kada Bosanac odvede decu na rolerkoster (VIDEO)

U članku objavljenom u časopisu “Jezik nauke”, američki psiholozi Kristin Džaj i Timoti Džaj odbacili su uvreženo mišljenje da je psovanje karakter neartikulisanog govora.

Radeći na konceptu "siromaštvo vokabulara", koji se zasniva na pretpostavci da osobe psuju jer im nedostaje intelektualni kapacitet da bi pronašli drugi način izražavanja, svoj eksperiment su bazirali na utvrđivanju da li su osobe koje su "talentovane u psovanju", manje vešte u drugim oblicima izražavanja.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju širok vokabular psovki takođe imaju i širok vokabular drugih reči.

Autori studije naveli su da se "širok leksikon tabu izraza" može smatrati pokazateljem bogatih verbalnih sposobnosti, a ne pokrićem za nedostatke, kako se ranije mislilo.

I ranije studije su pokazivale dobre strane korišćenja psovki.

Kako prenosi Elite Daily, psovanje smanjuje bol, pomaže u nošenju sa stresnim situacijama. Psovke su najbolji izduvni ventil i, takođe, služe za lakše povezivanje među ljudima.

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domaćinac

    15. decembar 2015 | 10:44

    Pa,ne mislim baš da treba nekog vredjati i psovati,iako nekad,a mogu reci i često,taj neko ili provocira,ili ide preko svih mogućih granica, da i bukvalno moraš da braniš svoje postojanje... Ali,kad sam sam,i radim nešto,pa pogrešim,ili mi nešto zapne, ne ide,tako se otvorim... i bude mi lakše...Ali NIKAD,NIKAD nemojte psovati BOGA!

  • Broj Jedan

    15. decembar 2015 | 12:59

    Srbine, ne psuj Boga!

  • Djoka

    15. decembar 2015 | 09:23

    Onda je moj komsija genije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA