DOBRO ZA ZDRAVLJE, ALI I ZA DUŠU: Sedam dobrih razloga zašto treba da "puštate vetrove"!

Svi na svetu imaju gasove i bilo bi prilično alarmantno da povremeno ne "stanete na žabu"

  • 4

Vetrovi, prdež, gasovi, pezdec, "tihomir" i "zvonimir", puštanje goluba, stati na žabu… kako god da ih nazvali ne postaju ništa lepši i mirisniji, ali svakako drastično utiču na zdravlje.

Vetrovi su potpuno prirodna i neizbežna pojava, tačnije nusproizvod varenja hrane. Svi na svetu puštaju vetrove i bilo bi prilično alarmantno da povremeno ne "stanete na žabu". Zato je portal Littlethings popisao 7 razloga zašto treba da - da ne ulepšavamo - prdeti.

1. Smanjuje nadutost

Ne stanete u omiljene farmerice i osećate se kao da ste dobili barem pet kilograma? Ako izuzmemo oticanje, glavni krivac je nakupljanje gasova u probavnom traktu. A taj gas želi napolje. Dopustite mu i osećaćete se lakše.

2. Dobro je za zdravlje creva

Nikad ne treda dugo trpeti. Naravno da ćete se povremeno sudržati od toga da puštate vetrove kada ste u liftu sa svojim šefom, ali predugo držanje u ekstremnim slučajevima može naškoditi crevima. Ali, mnogo je verojatnije da će gas na koncu izaći, hteli vi to ili ne.

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image

3. Služi kao alarm

Ekstremni, neuobičajeni mirisi, bolovi dok puštate vetar ili prevelika učestalost mogu biti znak čitavog niza poremećaja – od neopasne intolerancije na laktozu ili trenutne teskobe i stresa do raka creva.

Kako da pustite goluba u javnosti, a da vas niko ne provali! (GIF)

4. Miris je dobar za vas

Verovali ili ne, ono što zaudara u vetrovima može biti dobro za vas. Vodonikov sulfid koji proizvodimo u malim količinama ( i koji daje prdežu note trulog jajeta) otrovan je u velikim dozama, ali u malim (kakve udišemo) usporava propadanje ćelijua i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

5. Pomaže vam da uravnotežite ishranu

Da li je i vas blam da radite ove stvari pred voljenom osobom?

Različita hrana proizvodi različite gasove, pa vam vetrovi mogu pomoći da otkrijete čega jedete previše, a čega premalo. Na primer, ako retko puštate vetrove znači da jedete premalo vlakana i hrane poput sočiva, graška i kelja. Previše crvenog mesa može rezultirati veoma neugodnim oporim mirisom.

Foto-ilustracija: Profimedia./Alamy, Foter/Lee Edwin Coursey Foto-ilustracija: Profimedia./Alamy, Foter/Lee Edwin Coursey

SRBIN izmislio PASULJ koji ne nadima i ne izaziva GASOVE!

6. Znak je dobre crevne mikroflore

Uprkos svemu što pokazuju komedije, mršavi, zdravi ljudi češće puštaju vetrove. Glavni razlog je to što ista hrana koja podstiče razvoj crevne mikroflore je ujedno i ona hrana koja podstiče vetrove: kelj, kupus, klice… Ukratko, što vam probava više i bolje radi, više ćete proizvoditi vetrova.

7. Olakšanje…

Ovo ne treba preterano objašnjavati… malo šta pruža tako dobar osećaj.

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA