POGLEDAJTE SVOJA STOPALA: Ako na njima primetite OVO, nešto ozbiljno nije u redu!

Ukoliko spavate sa čarapama ili predveče ne možete da skinete čizme s oteklih nogu, vreme je da se zagledate u svoja stopala

  • 0

Ljudi često imaju običaj da zaborave deo tela koji po ceo dan nosi njihove kilograme i koji podnosi najveći deo tereta njihovog života. Da, reč je stopalima kojih se setite kad vam se noge smrznu, kad vas žuljaju cipele ili zabole ispucale pete.

Zagledajte se pažljivo u predeo između NOŽNIH PRSTIJU! To može da vam spase život (FOTO)

Šake i stopala su vam ledeno hladni? Možda imate ovu opaku bolest!

Skinite čarape i zagledajte se u svoja stopala, svašta ćete saznati o svom zdravlju.

I ne samo to, stopala mogu da vam kažu u kakvom vam je stanju organizam. Da li su vam stopala uvek hladna, ili vam je koža stopala jako suva, da li imate pukotine na nožnim noktima?

Proverite šta to znači i šta možete učiniti po tom pitanju.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Otekli zglobovi

Ako su vam gležnjevi otekli, moguće je da imate edem. Reč je o preteranom nakupljanju tečnosti u zglobovima.

- Edem i uopšteno oticanje nogu najčešće prođu sami od sebe. Recimo, na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. Ali ako to stanje traje već neko vreme, morate posetiti lekara. Verovatno ćete dobiti medicinske kompresivne čarape - objasnio je stručnjak za zdravlje nogu Kimbi Ozborn za The Sun, a prenosi portal 24 sata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Promene na noktima

Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od "onih stvari na stopalima". One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidriranom. Birajte prirodne kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ekstremno suva stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suva zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Usled nje, arterije se ukrute, plak se s vremenom nakuplja na zidovima krvnih sudova, što naposletku povećava rizik od srčanog udara.

Preterana suvoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najpre treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo da li je reč o manjku hidracije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rešavati problem.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Grčevi

Grčevi obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Može značiti i da vašem organizmu treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju verovatnije je reč o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih uveče, smatra nutricionista Kasandra Barns. Uzimajte više hrane bogate kalcijumom - poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofua. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma važan je vitamin D, koji najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge, moguće je da vaša štitna žlezda ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona neophodnih za regulisanje metabolizma. Nuspojava tog stanja je nesposobnost tela da sebi omogući dovoljno topline, a zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne. Zato je važno da noge i ruke zimi dobro zaštitie toplim čarapama i rukavicama.

Isprobajte jogu za prste, mnogo ćete pomoći svom zdravlju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA