≫ 

Ove namirnice izazivaju nadutost za manje od sat vremena, a mnogima su omiljene

Osećate se naduto iako niste imali obilan obrok? Onda pazite šta jedete

  • 0

Važno je da pazite na količine one hrane koja će dovesti do toga da vam stomak otekne, naročito u situacijama kada želite da izgledate lepo bilo da je u pitanju posao ili dejt.

PRAVA ISTINA O ŠEĆERU U VOĆU: Da li od njega zaista možemo da se ugojimo?

Stavite ruke u ovaj položaj i odmah ćete znati koliko tačno hrane SMETE DA POJEDETE

Mast uopšte nije toliko loša kao što smo mislili - a jedna stvar koju jedemo svaki dan je mnogo gora

Veliki je broj žena koje se suočavaju sa problemom nadutosti, ali nisu na to imuni ni muškarci. Razlika je u tome što nadutost kod žena uglavnom nastaje zbog hormonskih poremećaja, a kod muškarca sve zavisi od toga šta jedu.

Printskrin: Facebook/Nourish by Tastemade

Neke namirnice vam mogu smiriti stomak i creva, dok će vam neke izazvati nadutost za manje od sat vremena. U tu grupu spadaju razne slane grickalice, pica, slatkiši i zvakaće gume, gazirana pića, boza i alkohol, ali i sladoled. Povrće koje izaziva nadutost je grašak, karfiol, leblebija i brokoli.

Grickalice su pune natrijuma koji utiče na nivo vode u našem telu. Količina natrijuma koji pojedemo određuje da li će naše telo da zadrži ili izbaci višak vode. Ukoliko unosimo više natrijuma nego što je potrebno našem organizmu, voda će se zadržavati i dovešće do osećaja nadutosti.

Sa druge strane, pica ili naćosi pored natrijuma sadrže i velike količine ugljenih hidrata i šećera koji zajedno u kombinaciji izazivaju nadutost i zadržavanje vode u crevima.

Slatkiši poput gumenih bombona i žvakaćih guma sadrže šećerne alkohole sorbitol ili glucitol koji naše telo ne može da svari. Kao rezultat, ove supstance se zadržavaju u crevima gde se bakterije hrane njima. Slatkiši ne prouzrokuju nadutost kod svakoga, baš kao ni mlečni proizvodi. Ali ukoliko ste netolerantni na laktozu, mleko ili sladoled će vam "napumpati" stomak.

Foto: pixabay.com

Alkoholna pića i gazirani sokovi dovode do dehidratacije, što šalje snažan i jasan signal našem telu da mu preti opasnost te da svu vodu koju može zadrži.

Iako je neko povrće idealno za detoksikaciju organizma, grašak, karfiol, leblebija i brokoli sadrže šećere oligosaharide koje pojedini ljudi teško vare.

Nadutost zbog hrane bi trebala da bude kratkotrajna i ne duža od dva-tri dana. Ukoliko vam se osećaj nadutosti stalno vraća onda biste trebali da se posavetujte sa vašim lekarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA