KOLIKI SMO METALCI? U ovim zemljama se najviše sluša hevi metal, evo gde je tu Srbija! (FOTO)

Švedska, Finska i Norveška su nove metal prestonice, a sasvim solidno se kotira i Srbija koja ima skoro pet hevi metal grupa na 100.000 stanovnika

  • 17

Nekada se hevi metal smatrao za muziku radničke klase i buntovnika, ali su se izgleda stvari promenile u prethodnih dvadesetak godina, i najnovija istraživanja pokazuju da je metal ubedljivo najpopularniji u najbogatijim zemljama, naročito u Skandinaviji!

Kanadski novinar Ričard Florida je na osnovu veoma detaljne baze bendova sajta metal-archives.com, izračunao koliko hevi metal grupa u svakoj zemlji ima na 100.000 stanovnika, i uz pomoć ovih podataka je zaključio gde je ova muzika popularna a gde ne.

Nije nikakvo iznenađenje da su metalci najbrojniji u Skandinaviji, većem delu Evrope i Americi, dok u Africi i muslimanskim zemljama ova muzika skoro da ne postoji.

Inače, Srbija spada u gornji deo ove liste, sa prosekom od skoro pet bendova na 100.000 stanovnika. Naravno, kao i uvek, i ove podatke treba prihvatiti sa rezervom, budući da, na primer, Švedska koja je na samom vrhu, ima samo 20 grupa više od Srbije, ali i 2,2 miliona stanovnika više.

Zaključak Floridine analize je da se hevi metal od šezdesetih i sedamdesetih "preselio" iz radničkih naselja u kojima je nastao, i plodno tlo pronašao u bogatim zajednicama, koju čine dobrostojeći i veoma obrazovani pojedinci.

(Telegraf.rs/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milutin

    29. maj 2014 | 21:03

    Ne slusam metal, ali RESPECT svima koji ga vole, slusaju i sviraju! Drago mi je sto ima dosta metalaca u Srbiji, i nadam se iskreno da ce broj biti jos veci.

  • Max

    29. maj 2014 | 21:30

    Heck metal je Million puta bolji od usranog Turbo Folks!

  • kladovo

    29. maj 2014 | 21:05

    Pih. Niko ne kaze da mi na jednan rok bend imamo 10 grand sabana. A toga nigde nema u inostranstvu. U kicu smo van konkurencije: dok u znoju bilo koju nocas negde mazis, ja bih opet bila tepih po kome ti gazis... Cista poezija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA