Novi selektor Srbije dolazi iz Haga, ime mu znači liker od jaja, navijači Rendžersa platili mu presađivanje kose! (FOTO) (VIDEO)

Holandski stručnjak Dik Advokat ima dovoljno godina da njegova biografija bude popunjena i zanimljiva srpskim navijačima. Pročitajte zbog čega bi Advokat mogao da preporodi naš državni tim

  • 11

Fudbalski fanatik! Kratak i jasan opis verovatno novog fudbalskog selektora Srbije Dika Advokata. Čak 11 puta je sedao na klupe timova, šest puta je vodio reprezentacije, dva puta bio asistent selektorima, a kao glavni dokaz da ne može bez fudbala jeste povratak iz penzije u oktobru 2013. godine.

Rođen je u Hagu 1947, prve fudbalske korake načinio je u rodnom gradu, ali nije imao zapaženu karijeru kao igrač. Nekoliko domaćih klubova i odlasci u Ameriku. Međutim, kao trener se i te kako dokazao. Počeo je u niželigaškim klubovima, stigao do asistenta u reprezentaciji legendarnom Rinusu Mihelsu, gde je i zaradio prvi nadimak - ''Mali General'', kao pratilac Mihelsa kojeg su zvali ''General''.

Dve epizode kao asistentu u timu "lala" donele su mu ulogu selektora na EP 1992. što mu je kasnije otvorilio vrata velikih klubova - PSV-a (u dva navrata), Ajaksa, Rendžersa, Borusije Menhengladbah, Zenita i AZ Alkmara (takođe dva puta). Takođe, bio je dva puta selektor Holandije i po jednom Južne Koreje, Belgije, UAE i Rusije.

Početkom karijere pratio ga je glas da forsira defanzivan fudbal i često je osporavan, iako je sa SVV izborio plasman u Erediviziju. Da neće imati problema s autoritetom najavio je već 1992. kad je ušao u otvoren sukob s tadašnjom zvezdom Rudom Gulitom. Epilog - odlazak Ruda iz reprezentacije.

Četvrtfinale s "lalama" u Americi obezbedilo mu je ugovor u PSV koji je tad u ekipi imao Ronalda. Došao je na pola sezone i osvojio treće mesto. Naredne godine bio je drugi, da bi potom osvojio titulu i plasirao se u Ligu šampiona.

Godine 1998. usledila je velika čast i odlazak u Rendžers, čime je postao prvi strani menadžer u istoriji slavnog škotskog kluba, a tek deseti trener ukupno. Koliko su ga navijači Rendžersa zavoleli govori i to da su, tokom vođenja kluba, sakupili novac za transplataciju Advokatove kose, kao i to da su u njegovu čast na finalu kupa protiv Aberdina svi do jednog obukli narandžaste majice holandske reprezentacije.

Vratio se u reprezentaciju i obezbedio plasman na SP 2002, kao i na EP dve godine kasnije. Nakon kiksa u polufinalu u Portugaliji preuzeo je UAE, ali je samo par meseci kasnije pobegao i preuzeo Južnu Koreju. Pamti se da je u prijateljskom meču pobedio Srbiju, ali i to da je okupio 23 fudbalera iz domaćeg šampionata i krenuo na turneju gde je zakazao 10 mečeva.

Ruska lova u junu 2006. bila je primamljiva za Advokata koji je preuzeo Zenit i preporodio ga. Osvojio je prvu titulu u istoriji nove Rusije, a takođe je doneo dva evropska trofeja - Kup Uefa i Superkup Evrope. Preuzeo je Belgiju i AZ Alkmar, ali s "đavolima" nije uspeo da se domogne SP 2010. godine.

Dobre partije u Rusiji tamošnji savez nije zaboravio i Advokat se našao na čelu nacionalnog tima. Uspeo je da odvede Zbornaju komandu na EP 2012, ali su se brzo vratili.Sam put na EP i njegov početak pratile su kontroverze i optužbe da je Holanđanin od reprezentacije napravio svoj mali tim. Čak su i ''njegovi'' igrači skočili protiv njega.

Pre svega Pavljučenko, koji je istakao da selektor favorizuje neke igrače. Posle Rusije Advokat se vratio u matičnu zemlju gde je preuzeo PSV, da bi na leto 2013. objavio da odlazi u penziju.

Šah i domine ga očigledno nisu privlačili i Advokat se vraća u oktobru preuzimajući AZ Alkmar, za koji je nastupao srpski reprezentativac Nemanja Gudelj. Na kraju sezone je napustio klub, a na Vikipediji već piše da je novi selektor Srbije, iako zvanične potvrde još nije bilo.

Zanimljivo, prezime Advokat na holandskom je glavna asocijacija na alkoholno piće, poznatije kao konjak od jaja.

Za kraj, ni navijači nisu imuni na rezultate iskusnog Holanđanina. Poslušajte poznatu melodiju holandskih navijača u kojima je glavni akter upravo budući selektor Srbije:

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena sd

    17. jul 2014 | 14:09

    Odlicna ideja,nama je potreban takav trener,koji gaji ofanzivan fudbal,koji ima pobednicki mentalitet.Mislim i da imamo igrače koji mogu da iznesu njegovu fudbalski filozofiji..Mislim da je ovo pun pogodak,ako zaista tako bude ..

  • Mare

    17. jul 2014 | 14:08

    Antic je bog za njega!

  • Buba svaba

    17. jul 2014 | 14:40

    Ko da mu je Ratko Mladic burazer..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA