GODINU DANA POSLE: Gde su zlatni Orlići iz Litvanije?

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije 1. avgusta 2013. godine osvojila je zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope, ali većina njih u proteklih godinu dana nije bila standardna u svojim klubovima

  • 5

Na današnji dan pre godinu dana asfalt Beograda je goreo od nesnosnih vrućina, fudbaleri Crvene zvezde su tužnim pogledom čekali znak da polete iz Odese, gde su izgubili 3:1 od Černomoreca, a Srbija je slavila omladinsku fudbalsku reprezentaciju koja je donela našoj zemlji jedan od najvećih uspeha u istoriji - zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Golom Andrije Lukovića u drugom poluvremenu, Orlići su savladali Francusku rezultatom 1:0 i doneli veliku radost srpskom narodu. Radost zbog medalje, ali i nadu da bi seniori i te kako mogli da profitiraju od nadolazećih talenata.

Godinu dana kasnije, Srbija je bila nadomak novog finala, ali smo poraženi od Portugalije na penale. Razlika u sastavu je bila očigledna. Od ''litvanskih junaka'' samo su četvorica bila u Mađarskoj (Rajković, Maksimović, Milinković-Savić i Gaćinović), a ova godišnjica je idealna prilika da se podsetimo šta je zlatna generacija uradila između ova dva šampionata.

GOLMANI:

Predrag Rajković - Ubrzo nakon zlatne medalje u Litvaniji, Rajković je iz Jagodine prešao u Crvenu zvezdu. Međutim, pored neprikosnovenog Bajkovića nije dobijao šansu. Jedan odigran meč protiv Vojvodine i par na klupi kao rezervni golman.

- Nije branio godinu dana što je bila velika greška. Morao je da ide negde da brani jer bi sada imao 30 utakmica više - rekao je novi trener Zvezde Nenad Lalatović za mladog golmana.

Stefan Čupić - Mladi golman OFK Beograda nije branio za Romantičare prethodne sezone, ali ako je suditi po ovogodišnjim pripremama, Švaba Đurđević bi mogao da mu da šansu u sezoni ispred nas.

ODBRANA:

Petar Golubović - Nekadašnji defanzivac OFK Beograda imao je ponude Zvezde i Partizana posle Litvanije, ali se odlučio da zimus pređe u Romu gde je nastupao za mlađe kategorije. Očekuje se da ove sezone bude priključen prvom tim.

Slobodan Urošević - Prošle sezone standardno je igrao za ekipu Rada što ga je preporučilo Napretku, koji ga je nedavno doveo. Nosio je odbranu Građevinara i jedan je od zaslužnijih za opstanak u ligi.

Aleksandar Filipović - Imao je odličnu sezonu, u dresu Jagodine, iza sebe. Igrao je skoro sve mečeve za Ćurane, a cena mu je porasla na 1.5 miliona evra. Za njega je ''zagrizao'' Fulam.

Nikola Antić - Nekadašnji levi bek Rada, viđen je kao novo pojačanje Partizana. Na početku priprema dovođen je i u vezu sa Zvezdom, ali se Lalatović odlučio za Đorđevića iz Voždovca. Otišao je u rumunski Gaz Metan gde je zabeležio dva nastupa. Trenutno je bez kluba.

Miloš Veljković - Za razliku od prošle godine, Veljkoviću Totenhem nije dozvolio da sada ide na šampionat. Međutim, uspeo je da zabeleži debi u dresu Pevaca, a bio je miljenik doskorašnjeg menadžera Tima Šervuda, koji ga je trenirao u mlađim kategorijama. Očekuje se da ove sezone povremeno dobija šansu.

VEZNI RED:

Dejan Meleg - Ista meta isto odstojanje. I dalje je igrač Ajaksa, ali trenutno igra na pozajmici u Kamburu. Imao je dobru sezonu iza sebe u mladom timu Kopljanika. Na 27 mečeva postigao je 12 golova. Od toga, jedan sa skoro 40 metara.

Sergej Milinković Savić - Imao je iza sebe sezonu iz snova, ali je bacio veliku mrlju na nju promašenim penalom protiv Portugalije u ovogodišnjem polufinalu. Nosio je Vojvodinu i jedan je od najzaslužnijih što su Lale osvojile Kup. Upravo te dobre igre preporučile su ga Genku čiji je član odnedavno.

Andija Luković - Junak trijumfa Orlića igrao je standardno u dresu Rada prošle sezone. Činilo se da je njegov prelazak u Zvezdu gotova stvar, ali se neočekivano obreo u PSV Ajndhovenu.

Mijat Gaćinović - Kao i njegov doskorašnji saigrač Sergej Milinković-Savić, tako se i Gaćinović može pohvaliti sezonom iz snova. Bio je najvažnija karika u igri Vojvodine, te otuda i ne čudi veliko interesovanje večitih za njega. Mediji su ga već preselili u Zvezdu.

Milan Vojvodić - Vezista Spartaka nije igrao u Subotici koliko je trebalo. Jednocifren broj mečeva je nešto čime Vojvodić ne bi trebalo da bude zadovoljan.

Marko Pavlovski - Mladić od kog se najviše očekivalo. Bio je kapiten Orlića, ali je pitanje da li mu je odlazak u Porto bio pametan potez. Igrao je za B tim Zmajeva, odnosno računalo se da je igrao jer je šansu dobijao na kašičici. Viđen je kao novo pojačanje Zvezde u ovom prelaznom roku.

Nemanja Maksimović - Nasledio je Pavlovskog i preuzeo kapitensku traku. Postigao je dva gola i najavio odličnu sezonu, ali prethodnu je mogao i bolje. Odigrao je 11 mečeva za Domžale, nakon raskida ugovora sa Zvezdom.

NAPAD:

Uroš Đurđević - Polusezona posle Litvanije u Radu, najava odlaska u Partizan i prelazak u Vitese tokom zime. Kratak rezime Đurđevićeve godine. Sukobio se sa tadašnjom upravom Rada, odnosno Rankom Stojićem i bio je na tribinama sve dok ovaj nije otišao iz kluba, tako da je zaigrao nekoliko mečeva u finišu. Igrao je za mladi tim Vitesea, ali i za seniore. Ovu sezonu je otvorio golom protiv Čelsija.

Aleksandar Mitrović - Prvo ime zlatne generacije. Nakon šampionskog pehara sa Partizanom, Mitrović je nastavio u istom ritmu i bio je jedan od najzaslužnijih za titulu Anderlehta. Postigao je 17 golova za tim iz Brisela i jedini je koji se dokopao A tima, gde je praktično postao standardan.

Ognjen Ožegović - Turbulentna sezona je iza njega. Nije dobio šansu u Zvezdi. Igrao je zimu u Voždovcu, da bi na proleće pomogao Radu da ostane u ligi. Dao je par važnih golova za Građevinare. Pogotovo onaj protiv Novog Pazara. Prešao je u Donji Srem.

Aleksandar Čavrić - Možemo slobodno reći pravo otkrovenje domaćeg šampionata. Brzonogi napadač je pravo dar-mar na superligaškim terenima i nije čudno što je zapao za oko mnogim evropskim klubovima. Činilo se da će u Zvezdu, ali do transfera još nije došlo. Postigao je 11 golova.

SELEKTOR:

Ljubinko Drulović - Nakon uspeha s Orlićima, Drulović se našao na meti pojedinih evropskih klubova, ali i Partizana. Nije hteo da napusti FSS govoreći da je ''vojnik saveza''. Dobio je priliku da vodi A tim kao v. d. selektora, ali nije ostao na klupi. Umesto njega stigao je Dik Advokat.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. avgust 2014 | 13:49

    U prevodu svi koji su poleteli u inostranstvo kao mladi i neiskusni, sad su propalice, zeljni da se obogate i evo dokle su sebe doveli

  • koki

    1. avgust 2014 | 12:20

    Ma svi bre u Zvezdu,nego kako....

  • Marko1

    1. avgust 2014 | 16:00

    Steta je da propadnu ovako dobre generacije, treba malo obratiti paznju na njih i dati im sansu, posle se zalimo kad imamo lose seniore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA