Derbi u Mažićevim rukama: Od "Partizanovog sudije" do "hoćemo penal za Zvezdu"!

Mažić je iz Subotice ispraćen kao "lopov". Od tog dana, pa u naredne tri sezone (izuzimajući kup) - Mažić nije sudio utakmice Crvene zvezde!

  • 30

Juče nije odovarao Zvezdi, danas nije po volji Partizanu. Večiti mogu da ga kritikuju, mogu da mu zameraju neke sporne odluke, mogu - i to je njihovo pravo,  ali ne mogu da ospore da je Milorad Mažić najbolje što Srbija ima u domenu suđenja.

Svetski, a naš! Čovek čiji kvalitet ceni Evropa, koji je ne tako davno postao i deo svetskog sudijskog krema. Učesnik Svetskog prvenstva! Zato je i potpuno prirodno da on duva u pištaljku kada krene lopta sa centra u subotu na "Marakani".

KOLIKO KOŠTA VEČITI DERBI? Šta sve Zvezda mora da plati i koliko da bi organizovala meč sa Partizanom?

Ali to ovde, u našoj jednoličnoj crveno i crno-beloj muljevitoj svakodnevici fudbala, gde ima svega, a najmanje pravog fudbala, u borbi dva sveta - kao da zaboravljaju. Od prošlosezonskog boja u Humskoj kada je Zvezdi "poklonio" dva penala Mažić je navukao gnev druge strane, i sada je, dakle, on - taj naš najbolji delilac pravde, "Zvezdin sudija"! Delije su ga svojevremeno zamrzele, ali mu od pomenutog meča u Humskoj često pevaju citirajući stihove poznate pesme: "Tri penala hoću ja, neću jedan neću dva, ništa manje neću, jer tri su za sreću, tri penala hoću ja".

Da li je ovo samoposluga za huligane? Nikad više ''oružja'' pored Marakane! (FOTO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

 

Foto: AP/Tanjug

Ne tako davno, možda su to neki zaboravili, taj "Zvezdin Mažić" je etiketiran kao "Partizanov čovek", i to od strane našeg najtrofejnijeg kluba. Pre četiri godine grmelo je na sve strane posle pobede Partizana u Subotici (2:1). Taj meč sudio je Mažić i evo kako su posle trijumfa kasnijih šampiona na severu Bačke reagovali iz Zvezde.

- Crvena zvezda ne želi da komentariše utakmice u kojima nije učestvovala. Verujemo da će se nadležni organi baviti tim temama, ali žao nam je što smo dobili još jednu potvrdu ispravnosti našeg višemesečnog zahteva da nam utakmice ne sudi gospodin Mažić - poručili su tada iz Ljutice Bogdana.

MILINKOVIĆ: Partizanu se ne preti! Možda odmah napadnemo Zvezdu!

Slična retorika usledila je i iz subotičkog superligaša.

- Ne znam kako je jedan gospodin, poštovan čovek u Evropi, arbitar od renomena i svakako naš najbolji sudija Milorad Mažić sebi dozvolio da onako sudi? Šta ga je na to nateralo? Da nama ne sudi kao kazneni udarac ruku Krstajića, da protivniku dodeli onakav penal, da svira faulove oko našeg šesnatesterca i još mnogo detalja koji su prelomili ovaj meč. Potvrda kako je sudio dala je publika, stadion je grmeo "lopove" što je poraz nas iz malih sredina koji ulažemo svoj novac. Posle ovoga mnogo toga je obesmišljeno.

Mažić je iz Subotice ispraćen kao "lopov". Od tog dana, pa u naredne tri sezone (izuzimajući kup) - Mažić nije sudio utakmice Crvene zvezde! Tadašnja uprava na čelu sa predsednikom Lukićem procenila je da najbolji srpski sudija radi u korist večitog rivala. Bila je to, kažu mnogi, samo još jedna alibi priča crveno-belih kojom su želeli da skrenu pažnju sa još jedne loše sezone.

Foto: partizan.rs Foto: partizan.rs

Međutim, od sezone 2012/2013. eto ponovo Mažića na mečevima Zvezde. "Ratne sekire" su zakopane ili u prevodu, u Zvezdi su, doduše neki drugi ljudi koji su tada preuzeli klub, shvatili da su se ogrešili o sudiju iz Vrbasa i da mu, ipak, treba dati priliku da se "iskupi".

Mažić je od tada, pa do danas, sudio 10 Zvezdinih utakmica u kojima su crveno-beli imali učinak 5 pobeda, 1 remi i četiri poraza. I tada, a posebno posle već čuvenog derbija na stadionu Partizana i dva penala koja je sudio, Mažić je postao Zvezdin čovek od poverenja i više nije "lopov i Karadžićev poslušnik".

Međutim, najcenjeniji srpski arbitar je sada neko u koga navijači Partizana gledaju kao na 12. igrača Zvezde. Zato su i skrojili pesmu u kojoj ironično pozivaju Mažića da nastavi da svira penale za crveno-bele.

Takvi smo mi Srbi, navijači, tako je kada strast nadvlada razum. Od tog slepila ne prepoznajemo pave vrednosti.

Možda baš ovaj derbi svima pokaže da je Mažić samo svoj i ničiji, čuvar fudbalske pravde i poštenja.

Sve o 148. večitom derbiju možete pročitati OVDE.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miha

    24. april 2015 | 18:22

    Nikada on nije bio partizanov sudija!!!

  • AC Milan

    24. april 2015 | 19:45

    Skoro sudio madridski derbi,a sutra će beogradski..koja razlika! :-D

  • blok63

    24. april 2015 | 18:29

    samo sto mi imamo razlog da mu zameramo a grobari mu zameraju ona dva penala koji su bili cisti ko suza tako da...inace sigurno najbolji srpski sudija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA