Član odbora FIBA tvrdi: Evroligi su odbrojani dani!

Žan-Pjer Siutat siguran je da će najkvalitetnije takmičenje po sadašnjem konceptu prestati da postoji

  • 4
Evroliga, Košarka, partizan, crvena zvezda Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Predsednik Košarkaške federacije Francuske i član borda FIBA Žan-Pjer Siutat, tvrdi da je samo pitanje vremena kada će Evroliga pod okrijem ULEB-a prestati da postoji.

On je pritom izneo i niz činjenica na kojima temelji takvu tvrdnju.

- Ubeđen sam da su i Evroliga i Evrokup prošlost. Pitanje je dana kada će presati da postoje. Gotovo je sa tim. Takav model takmičenja i organizacije ne može da potraje još dugo, i to iz dva razloga: Koncept FIBA je daleko bolji, jer ostavlja prostor za napredak i za razvoj i jačanje takmičenja, za razliku od sadašnjeg modela Evrolige - kaže Siutat i dodaje da će Evroliga koju u budućnosti bude organizovala FIBA daleko više pružiti klubovima učesnicima.

Printskrin: Youtube/euroleague Printskrin: Youtube/euroleague

>>> Ko će za njima? Prvi klub napustio Evrokup i otišao u FIBA uz žestoku kritiku Evrolige!

- Evroliga je privatna organizacija sa klubovima kao vlasnicima. I šta je njihov interes? Novac, naravno, kao i u svim organizacijama takvog koncepta. Razvoj košarke im nije na prvom mestu.

FIBA je ove godine poslala klubovima Evrolige ideju takmičenja koje bi organizovala, a u kome bi igralo 16 klubova, od kojih bi osam bili vlasnici A licence, dok bi četiri mesta imali šampioni Italije, Francuske, Nemačke i Litvanije, a preostala četiri mesta popunili bi kvalifikanti.

Predloženi koncept FIBA je da stalni učesnici budu Real, Barselona, Fenerbahče, CSKA, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos i Anadolu Efes.

Međutim, nedugo potom FIBA je dobila negativan odgovor od klubova koji u ovom trenutku nisu spremni da se odreknu vlasništva u Evroligi.

- Potrebno nam je nekoliko meseci da detaljno proučimo vaš dugačak predlog. Bićemo vam dostupni za razgovore od 1. novembra 2015. Naš odgovor predstavlja jedan, zajednički glas, svih nas - glasio je odgovor potpisan od strane Anadolu Efesa, Barselone, Fenerbahčea, Makabija, Olimpijakosa, Armani Olimpije, Panatinaikosa, CSKA, Reala, Laboral Kuće, Žalgirisa i Đordija Bertomeua, prvog čoveka Evrolige.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Doka.cz

    30. jul 2015 | 21:36

    Kako su 'fini'ovi iz Fibe,preposteni!!!A,gde su tu klubovi sa ovih prostora?Nego,znaju da se tu okrecu dobre pare pa bi i oni da malo uzimaju.Hoce prvo da privole jake klubove sa a licencama a nas ko je*e.

  • lopovi

    30. jul 2015 | 20:34

    Koji razvoj košarke..da li može dalje da se napreduje...gluposti..svaki radnik želi da njegova firma ima para te da može da primi platu,uglavnom za nerad....

  • Комуниста

    30. jul 2015 | 23:35

    Ко зна, можда са Евролигом кошарка у Европи достигне ниво НБА. А онда пропаде један од Америчких циркуса. Да пукне брука. Гаси Евролигу рече чика Џорџ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA