Kalkulacije od kojih boli glava: Srbija sve bliža Hrvatskoj!

Poslednje kolo grupne faze Eurobasketa odrediće potencijalne rivale Srbije u završnici šampionata *Ako pobedimo Italiju, imamo mnogo lakši put ka finalu

  • 30

Iskristalisala se situacija u većini grupa na Eurobasketu pre poslednjeg kola prve faze takmičenja, ali je i dalje mnogo znakova pitanja pred rasplet poslednjeg dana. Grčka je jedina reprezentacija koja je obezebedila prvo mesto u svojoj grupi, dok će raspored u ostalim biti poznat tek posle mečeva 5. kola.

>>> SRBIJA I ITALIJA ZA PRVO MESTO: Azuri srušili Nemce posle produžetka!

Kako će se dalje razvijati tok prvenstva u velikoj meri će zavisiti od mečeva poslednjeg kola u grupama A i B, jer mnogo je kombinacija, pa nema sumnje da će biti i kalkulacija, kojima su, zarad boljeg plasmana, sklone mnoge selekcije.

U svakom slučaju, nas najviše zanima naša grupa, jer i dalje držimo sudbinu u svojim rukama.

Srbija posle četiri vezane pobede čvrsto drži prvo mesto u grupi B, ali i dalje nije obezbedila tu poziciju, koju će braniti protiv Italije, u duelu koji je na programu u četvrtak od 14.30.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

>>> Francuska eliminisala Ruse, Srbija čeka Poljsku ili Finsku!

Biće to direktna borba za prvo mesto, koje donosi lakšeg rivala u osmini finala, a posle kompletiranih mečeva 4. kola u grupi A, to će biti Finska ili Poljska. Te dve reprezentacije će u direktnom duelu odlučiti ko će na Srbiju, a ko na Italiju.

Ono što je još važnije, prvoplasirana ekipa grupe A izbegava Francusku sve do finala! Zbog toga je važno da nastavimo pobednički niz i protiv Azura.

Ukoliko budemo prvi u grupi, u projektovanom četvrtfinalu bi nas čekao duel protiv Hrvatske, koja je pobedom nad Holandijom overila drugo mesto u grupi.  Naravno, pod uslovom da "kockasti" preskoče prepreku u osmini finala, a to mogu biti čak tri tima: Litvanija (3-1 trenutno), Belgija i Letonija (2-2 trenutno).

U polufinalu bismo igrali protiv prvoplasirane ekipe grupe D - o čemu će u međusobnom duelu odlučivati Litvanija i Češka.

Foto: Jaka Blažič, Spanulis Foto: Jaka Blažič, Spanulis

ŠTA NAM DONOSI DRUGO MESTO?

Ukoliko Srbija izgubi od Italije, očekuje je nešto teži put u nokaut fazi.

U projektovanom četvrtfinalu bi igrala protiv, za sada nepobedive Grčke, koja na čelu sa Spanulisom pruža odlične partije u grupi C, i jedina je uz našu reprezentaciju bez poraza na šampionatu.

U eventualnom polufinalu protivnik bi nam bila selekcija Francuske.

Dakle, ovo je prilično komplikovan put do finala.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ono što je veoma važno, a odnosi se na našu grupu, jeste i duel Španije i Nemačke. Biće to direktan okršaj za plasman u narednu fazu takmičenja. Ko izgubi - ispada.

Zbog toga Španci, koji su kraljevi kalkulacija na prvenstvima, nemaju ovu mogućnost pred poslednje kolo. U slučaju naše pobede nad Italijom i njihove pobede nad Nemačkom, kao i pobede Turske nad Islandom, Španci će završiti na drugom mestu u grupi i onda se ne možemo sastati pre finala.

>>> MOĆNA SRBIJA: Teo, Kalina i Raduljica demolirali Tursku

>>> Mirotić iskren pred Srbima: Ne očekujem da mi oprostite, ali... (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ako Island napravi iznenađenje i pobedi Tursku u poslednjem kolu, što je manje realna opcija, Španija će biti treća u grupi. U tom slučaju je eventualni duel Srbije protiv Furije moguć u polufinalu.

Ukoliko pak, Italija zauzme prvo, a Srbija drugo mesto, Španci mogu da zauzmu samo treću poziciju (pošto imaju bolji međusobni skor od Turske).

To znači da, bez obzira na ishod meča sa protiv Italije, Srbija i Španija ne mogu ponovo da se sastanu do finala, osim ako Island ne napravi veliko iznenađenje i pobedi Tursku.

Naravno, ukoliko uopšte Španci pobede Nemce u odlučujućem meču.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

PROJEKTOVANI PUT SRBIJE DO FINALA

Ako Srbija bude 1. u grupi (a Španija bude druga):

Osmina finala - Finska/Poljska

Četvrtfinale - Hrvatska

Polufinale - Litvanija/Češka

Finale - Francuska/Španija/Grčka

Ako bude 1. u grupi (a Španija bude treća):

Osmina finala - Finska/Poljska

Četvrtfinale - Hrvatska

Polufinale - Španija

Finale - Francuska/Grčka

Ako bude 2. u grupi:

Osmina finala - Finska/Poljska

Četvrtfinale - Grčka

Polufinale - Francuska

Finale - Španija

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    10. septembar 2015 | 00:31

    Mi samo treba da pobedimo sve utakmice do kraja i donesemo zlato kuci :) ostali neka kalkulisu kako im je volja

  • Messi

    10. septembar 2015 | 00:28

    Pa sta ako smo sve blizi Hrvatskoj , sto su oni tolko posebni ,ima bre da ih dobijemo .

  • Rade

    10. septembar 2015 | 08:24

    Ma nema kalkuliranja,ako smo krenuli pobedama,treba da nastavimo ovim i još jačim tempom.Zgaziti danas Italijane,da im dokažemo ko kosi a ko vodu nosi i zdravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA