≫ 

Ispovest navijača Novog Pazara koja će vas naterati da se na trenutak zamislite

Da li ovakav glas razuma može isplivati pored mulja šovinizma kakav je viđen na nedavnoj utakmici?

Iz Novog Pazara još jednom je poslata antipropaganda srpskog fudbala. Svega je u meču Novog Pazara i Crvene zvezde bilo, sem onoga što je suština sporta: igra, zabava, druženje i spajanje ljudi. Umesto toga - nastupilo je pomračenje!

 

>>> Sulejman Ugljanin: Zvezdi da se zabrani da igra u Pazaru, Delije su naoružani četnici

 

Izlivi besmislene mržnje, političke parole, vandalizam i prostakluk pretvorili su utakmicu u poligon za iživljavanje onih kojima tu mesto nije, a oni koji tu žele da budu tu radi toga da uživaju u nadmetanje dva tima, postali su žrtve orgijanja nasilnika i primitivaca, bez obzira sa koje strane oni dolazili.

 

Naravno, kako to obično bude posle ovakvih scena, lopta se prebacuje sa jedne na drugu stranu, nema izvinjenja, niti pomirljivih tonova. Samo gomila optužbi i tako u krug. A, oni normalni ljudi, koji su "operisani" od nebitnoća kao što su "politika, mržnja prema drugoj veri i naciji" ponovo su poraženi, razočarani, ubijeni u pojam. Pitaju se: "Gde mi to živimo?"

 

Jedan takav glas razuma dolazi nam baš iz Novog Pazara od navijača tog kluba, čiji je status podelio FK Novi Pazar posle incidentnog meča sa Zvezdom. Vredi ga prčitati.

 

- Nedeljno poslepodne, sunce, fudbalska groznica, prelazimo desetine kilometara da gledamo utakmicu sezone u ovom regionu. Poveo sam sina da gleda "sportsku utakmicu"!!! Nažalost, ni "S" od sporta, ni "F" od fudbala. Od samog početka, kordoni zandarmerije, napetost na ulicama, itd... Na tribinama navijanje sve osim sportsko. Do dolaska gostujućih navijača, može se reći čak i primereno. Na terenu prvi jasan znak da će biti haosa - sudi sudija koji, bez uvrede, nedostajan suđenja ovakvog derbija (pa gde je taj Mažić, zašto njega nema). Fudbalski savez je pokazao, zajedno sa sudijskom organizacijom, da nije shvatio ozbiljnost utakmice. Onda, penal, siguran sam nije postojao. Dobro, i sudije su ljudi, greše. Ali... tenzije kulminiraju sa skandiranjem "nekakvih delija, a nikad na Marakani kročili nisu", vređaju osjećanja svih nas koji nismo pripadnici većinskog naroda ove zemlje, skandiranjem haških optuženika (što, naravno dovodi do, odgovora sa domaće strane). Dolazi do ozbiljne povrede golmana domaćih Živkovića, čini bez direktne namere Sikimića (Živkoviću želimo što brži oporavak, koji je inače prebačen u KC Srbija). Nažalost, tenzije dostižu vrhunac, sa nesportskim ponašanjem Kange (sjetite se zbog koga Zvezda nije prošla Ludogorec) odgurivanjem člana redarske (security) službe, bez ikakve potrebe. Nakon čega je, razjarena masa, bacala sve i svašta na klupu gdje sjede rezervni igrači Zvezde. Okruživanjem zelenog terena od strane žandarmerije i policije, nekako se utakmica privela kraju. Stižem kući, razočaran u sport, u državu, u ljude, kad još jedno razočarenje. "Objektivna B92" u vijestima, ne pominje ništa drugo osim, domaći navijači skandiranjem "ovo je Turska" (pogledaj u prilogu) izazvala incidente. Zato sam i reagovao ovako. Dobro, FSS-e će kazniti FK Novi Pazar novčano i sa nekoliko utakmica bez publike, i naravno, time samo još povećati tenzije. Ali, kako ovo riješiti bez subjektivnosti i one poznate "svi drugi su krivi, samo mi nismo". Još ako je po nacionalnoj osnovi, to uvijek dobro prođe kod "nekakvih patriota". A ja sam samo htio "da gledam utakmicu, jer volim sport" - piše ovaj razočarani navijač Pazaraca.

 

Nismo mogli a da ne primetimo, da je ovaj ljubitelj fudbala, svesno ili ne, zaboravio da pomene teške i strašne uvrede koje su pristalice domaćeg tima uzvikivale u trenutku kada su navijači Zvezde počeli da pristižu na stadion.

 

Podsetimo, fanovi Pazara veličali su ratnog zločinca Nasera Orića, uzvikivale "Kosovo je pored Srbije" i skandirali "Žuta kuća".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    30. avgust 2016 | 12:55

    Igrom slučaja sam bio na utakmici, tako da znam sta je istina , a šta ne!! Kangi su ispuštali zvuke majmuna, šta ste očekivali da uradi posle toga. A nekakve delije nisu pominjali Mladića, dok ološi sa vaše tribine nisu počeli sa pominjanjem Kosova i žute kuće!

  • Crno beli

    30. avgust 2016 | 14:29

    Nisam se zapitao ni trenutak!!!! Idi u tursku gledaj galatasaray pa uživaj. Živiš u pogrešnoj drzavi!!! Normalno je da se na svakom stadionu u Srbiji veličaju srpski heroji jer ovo je SRBIJA ne turska ne bosna!!!

  • Zvezda le!

    30. avgust 2016 | 13:09

    Nisi ti alija, ti se zoves Ilija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA