≫ 

ALARM! Da li će Srbija zbog ovog izgubiti najuspešniju fudbalsku generaciju u istoriji?

Problem neigranja mladih reprezentativaca u klubovima je višegodišnji i nezalečeni problem srpskog fudbala: prerani odliv igrača.

  • 8

Mlada fudbalska reprezentacija postigla je još jedan u nizu fenomenalnih uspeha plasmanom na novo veliko takmičenje, na Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Rezultat vredan divljena dobija na značaju ako se ima na umu da su taj uspeh ostvarili fudbaleri koji, većina njih, nisu standardni u svojim klubovima.

>>> A sad, juriš na novo zlato! Mladi reprezentativci imaju samo jednu želju na Evropskom prvenstvu

Svedoci smo situacije da beležimo izvanredne uspehe sa ekipama u kojoj nosioci igre nisu obavezno u tom trenutku standardni u svojim klubovima, a čest je primer da je to slučaj sa većinom igrača.

To, zapravo, i nije toliki problem koliko jeste podatak da se takav trend održava i onda kada dođe vreme da zakorače u "A" tim. Mnogi od njih tada "nestanu" iz vidokruga selektora seniora i desi se da više nikad ne priđu ni blizu najjačem timu Srbije, jer im je klupska karijera krenula nizbrdo,.

Poučeni najviše iskustvom ekipe koja je bila evropski prvak 2013. godine, sa pravom možemo da se pitamo da li ista sudbina čeka i igrače slavne generacije naših fudbalera koji su postali prvaci sveta na Novom Zelandu?

Foto: Instagram/vukasinjovanovic Foto: Instagram/vukasinjovanovic

Danas, većina "zlatnih" momaka prekomandovana je u mladu reprezentaciju, i dalje sjajno funkcionišu kad su zajedno, ali ono što "bode oči" je da nije mali broj njih koji "greju klupe" u svojim klubovima.

Veljković, Babić, Antonov, Zdjelar, Jovanović, Živković, Mandić (u međuvremenu zaigrao za Crnu Goru), Šaponjić - dakle okosnica tima sa Novog Zelanda, ili igra vrlo malo ili sa klupe prate mečeve svojih timova ove sezone.

Jedino mesto gde i dalje, i uprkos maloj ili nikakvoj minutaži u klubu, dobijaju prostor je reprezentacija, danas mlada, a sutra bi to trebalo da bude seniorska. Jer, ako bi srpski fudbal na nekoj generaciji trebalo da gradi planove za bolju budućnost, onda su to svetski prvaci. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kada nastupi tranzicija iz mlade selekcije među seniore.

Problem neigranja mladih reprezentativaca u klubovima je generalni višegodišnji problem srpskog fudbala: prerani odliv igrača.

Realno, da su, kao što je i prirodno, kao tinejdžeri ostali tamo gde su i stasali: Zvezdi, Partizanu, Vojvodini, OFK Beogradu, Radu... danas bi bili nosioci igre u tim sredinama, ali to je priča za neko lepše vreme koje nije "na snazi" u Srbiji. Zov inostranstva u kombinaciji sa halapljivim gazdama klubova i menadžerima, iz godine u godinu bukvalno teraju najbolje mlade igrače iz Srbije, a tamo, ne teče uvek med i mleko, makar kada je reč o njihovim karijerama koje često odu neželjenim tokom i udalje ih, ponekad i zauvek, od nacionalnog tima.

Trenutni klupski statusi svetskih prvaka sa Novog Zelanda

Vanja Milinković-Savić (Lehija/standardan)

Miloš Veljković (Verder/klupa)

Srđan Babić (Real Sosijedad/pozajmica u Reusu, druga liga)

Saša Zdjelar (Olimpijakos/klupa)

Milan Gajić (Bordo/klupa)

Nemanja Antonov (Grashopers/klupa)

Vukašin Jovanović (Zenit/klupa)

Nemanja Maksimović (Astana/standardan)

Mijat Gaćinović (Ajntraht/standardan)

Marko Grujić (Liverpul/klupa)

Andrija Živković (Benfika/klupa)

Sergej Milinković-Savić (Lacio/standardan)

Ivan Šaponjić (Benfika/B tim)

Staniša Mandić (u međuvremenu zaigrao za Crnu Goru, Čukarički/klupa)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    17. novembar 2016 | 14:47

    Samo nek oni jure za parama i nek slušaju halapljive mame, tate, menadžere....tek neće da igraju nigde

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    17. novembar 2016 | 16:47

    A koliko je otišlo lekara, naučnika, visoko obrazovanih mladih ljudi------Svi beže od. Besnog stranačkog čopora ~~~~~~~~

  • Sashki

    17. novembar 2016 | 15:53

    Ja njih potpuno razumem. U srbiji igraju premalo pare ( nemojte samo ono za te pare treba da radim 5 godina ili slicmo oni su fudbaleri a ne gradjevinarci) a u inostranstvu odma dobiju 10+ puta više i nažalost tu im se gubi svaki trag. Kako razmišljaju je sigurna a sta ako se povredim? Zato treba uvesti nekakav zakon da igraci ne smeju da napuštaju fudbal rano al i to je protivzakonito. Nisu ni roditelji krivi koliko menadžeri. Oni su najveće zlo u fudbalu.zamislite samo sad sve te gore nabrojane momke da igraju i dalje u srbiji koliko bi liga bila bolja, a njima tek ili ni 20 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA