≫ 

Zašto Partizan i Zvezda ne pomišljaju da urade isto što i Juventus? (VIDEO)

O promeni grba koja je izazvala velike reakcije razgovarali smo sa novinarom iz Italije, stručnjakom za sportski marketing iz Španije, i direktorima marketing sektora dva najveća srpska kluba

  • 25

Juventus je fudbalski pojam o kom se najviše pričalo o januaru, i to ne zbog pobeda i već standardne dominacije u Italiji. Klub je grb zamenio logoom, koji je izazvao reakcije u celom svetu, polarizovane od hrabrog do ludog poteza velikana iz Torina.

Svakako da su u klubu morali da budu spremni na to, s obzirom na drastičnost promene u identitetu kluba, koji je odlučio da napravi neočekivan korak.

Rečenica predsednika Andree Anjelija da Juve mora da bude "više mainstream, više pop, i da se pita šta misli devojčica u Šangaju i 'milenial' u Meksiku" jasan je znak da Juventus želi da bude prepoznatljiv svetski brend, koji možda u budućnosti neće biti vezan samo za fudbal.

>>> Juventus uništavaju od prozivki zbog novog grba! (FOTO)

Promena grba nije novost u životima klubova, ali način na koji je to Juventus uradio bukvalno je užasnuo veliki broj navijača, i to iz više razloga.

- Prvo, uklonjen je bik, koji je simbol Torina. Ono što je gore je što su u jednom danu obrisali deo istorije Juventusa. Recimo, Roma i Inter su svoje grbove modifikovali. U ovom slučaju, navijači više ne prepoznaju, jer je to neki novi, neki drugi grb, i mnogi to prosto ne mogu da prihvate - rekao je za Telegraf italijanski novinar, Luka Inkoronato.

- U klubu misle da će navijači razumeti u budućnosti, ali realno sada više ništa ne mogu da urade. Uprava ni u jednom momentu nije pitala navijače o promeni grba, ma da je makar pokrenuo temu o velikoj promeni. U ovom momentu, navijači su prihvatili poraz - poručio je Inkoreto, podsetivši da se nedugo posle predstavljanja logoa pojavila priča da je isti plagiran.

U manjni su oni što su oberučke prihvatili novo vizuelno rešenje, poput momka koji je brže-bolje istetovirao sad već poznato "J".

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Mogu da razumem da tradicionalni navijači osećaju da klub gubi deo svoje suštine. I to je normalna reakcija kada dođe do bilo kakve promene u fudbalu koji je tradicionalan sport, pogotovo kada se radi o komercijalnim odlukama - poručio nam je iz Španije Dijego Valdes, direktor Instituta za biznis u sportu Barselona (Sports Business Institute Barcelona).

Odluka italijanskog šampiona o promeni u okviru velike kampanje "Black & White & More" sigurno nije doneta preko noći.

- Prvo što treba da razumemo je da je ovde u pitanju ne samo promena grba ili logoa. Radi se o stvaranju brenda. Ovaj potez vidim kao Juventusov trend da postane svetski "lajfstajl" brend koji ide izvan okvira fudbala. Moderno je i sveže, i cilja da se približi široj publici u svetu, ne samo tradicionalnom fudbalskom navijaču. U pitanju je jasno definisana strategija, jer klub želi da se pozicionira kao nešto veće od sportskog tima. Možda ćemo u budućnosti videti da će klub uplivati u nove poslovne prilike, kao na primer proširenje robnog asortimana, otvaranje restorana i hotela i slično. U današnjem globalizovanom fudbalskom biznisu, evropski klubovi ciljaju ka tržištima poput Kine, Rusije, Bliskog istoka, Latinske Amerike i tako dalje - rekao nam je Valdes, priznati sportski stručnjak.

On ne smatra da je bik kao simbol Torina bio prijemčiv za sve one kojima se Juventus obraća širom sveta.

- Novi logo Juventusa privlači sva tržišta. Drugim rečima, koliko je navijača u Aziji, Africi ili Americi zaista razumelo značaj starog znaka sa bikom koji predstavlja Torino? Ne mnogo. Novi logo dozvoljava da klub postane moderan i svež brend kojim lako ulazi na nova tržišta - dodao je Valdes.

Na koncu, ovo nije prvi slučaj da se u jedno tako velikom klubu napravi promena koja će navijačima, bar u početku, mrska.

- Na primer, navijači Barselone su bili vrlo uznemirani pre nekoliko godina kada je klub odlučio da po prvi put smesti sponzora na dres. Ali promena je važna da bi industrija napredovala. Mislim da će vremenom i ovi uznemireni navijači prihvatiti promenu. Ubeđen sam da će se slično ponavljati u sportskoj industriji. Ovo je veoma hrabar potez Juventusa, i neće me iznenaditi ako neki sledeći klub, koji bude hteo da se "ribrendira", bude inspirisan Juventusovim primerom - zaključio je Dijego Valdes.

ŠTA AKO BI PARTIZAN I ZVEZDA URADILI ISTO?

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Menjanje grbova dva najveća srpska kluba je tema koja se periodično pojavi. Ta tema je kompleksna, tvrdi direktor marketigna Partizana, Predrag Vujović.

- Naš grb jasno govori ko smo i šta smo. U njemu je cela naša istorija, obuhvaćeno je mesto gde smo nastali i sva mesta gde smo osvajali titule, širom tadašnje države. Smišljeno je rađen, i osnova se vrlo malo menjala. Prepoznaju ga svi širom sveta, pa verovatno i poneki Brazilci kada "guglaju" zbog njihovih igrača koji igraju kod nas - rekao je Vujović za Telegraf, poručivši:

- Postavlja se pitanje, što bismo mi to sad menjali, i šta Partizan tom promenom dobija, a šta gubi?

Kakve bi bile rekacije navijača?

- Kao i sve novo kod nas, bilo bi polarizovanih reakcija, od pohvale do osude. Možda mi ni ne možemo da budemo najbolji primer zbog načina osnivanja. Partizan je klub koji pripada svim navijačima, i mi se nijednog ne odričemo - dodao je Vujović.

- Juventus je promenio grb zbog praktičnosti, jednostavan je i prijemčiv, jasan od najsitnijeg detalja. Razlog promene grba je ekonomski, ne emotivni. Možda ćemo mi jednog dana sesti i razgovarati o toj promeni, ali ono što je realno u ovom momentu jeste da to ne bi donelo poboljšanje prodaje. Mogu reći da Juventusov grb sad ne znači ništa. Sve je komercijalizovano - zaključio je Vujović.

Direktoru marketinga Crvene zvezde Goranu Broćiću se Juventusov grb uopšte ne sviđa.

- Jedno obično slovo. Dizajnerski lepo, ali bez značenja. Onaj obli grb je imao nešto, ali Juventus sada želi da bude u rangu sa engleskim klubovima, ima svoj stadion i želi da iskoristi što je među najpopularnijim klubovima u Italiji - rekao je Broćić za Telegraf, i odbacio mogućnost da se na sličan potez odluče na stadionu "Rajko Mitić".

- Nema potrebe za bilo kakvom promenom, jer je Zvezda relativno skoro modernizvala štit koji na najbolji način simbolizuje Zvezdu. Naš je grb najlepši na svetu, i po mom mišljenju moraš da se vodiš tradicijom. Zvezdin grb se menja već 45 godina, ali nikada nije gubio suštinu - rekao je Goran Broćić.

>>> Da li uopšte znate kako izgledaju prvi grbovi Zvezde i Partizana, a nisu ovi? (FOTO)

(B.M. - b.mekic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    2. februar 2017 | 00:14

    Partizan da se otarasi baklje i da bar tu crvenu zvezdu pretvori u zlatnu ili tako nesto. Zvezda nazalost zbog svog imena ne moze to da uradi.

  • Moralni Gmizavac

    1. februar 2017 | 23:38

    Cuj ne razmisljaju o promjeni!?Pa ovi iz zvezde su prodali grb,promjenili ime kluba,sve to zbog 15 miliona duga!?Zar, ne? Sta je Juventusova promjena za to???Hahaha .Mala maca...

  • ☆☆☆

    1. februar 2017 | 23:32

    Pa Zvezda je menjala grb skoro.Ovo je grb što je bio na početku a ne tako davno bio je onaj okrugli sa plavom pozadinom na jednoj strani a na drugoj crveno bele trake.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA