"Slučaj Ljajić" presudio Nemcima

Nemački mediji navode da je glavni razlog za eliminaciju u polufinalu EURA nedostatak patriotizma zbog nepevanja himne od strane Ozila, Boatenga, Podolskog...

  • 0

Nemačka javnost ni posle pet dana ne može da se pomiri sa eliminacijom reprezentacije sa Evropskog prvenstva, a kao glavni razlog neuspeha mediji navode odsustvo patriotizma kod jednog dela igrača koji pre utakmice nisu pevali himnu.

Podsetimo, selektor Srbije Siniša Mihajlović udaljio je krajem maja Adema Ljajića iz nacionalne selekcije jer nije pevao himnu pred prijateljski meč sa Španijom.

Himnu na polufinalnom meču protiv Italije (1:2) nisu pevali Nemac turskog porekla Mesut Ozil, zatim Sami Kedira, naturalizovani Poljaci Lukas Podolski i Miroslav Klose, kao i fudbaler iz Gane Džerom Boateng.

Trener Volfsburga Feliks Magat napisao je kolumnu u kojoj govori da su Italijani bili toliko glasni da su u jednom trenutku i "vrištali".

- Iz toga se videla njihova želja i pristup meču. Kod nas je izostala ta zvučna posvećenost, spremnost da se nacionalnom timu da sve - napisao je Magat za lokalne novine iz Hamburga.

Istom temom u tekstu "Da li smo dovoljno patriotski" bavi se i Bild, koji komentariše da je "sramno da svi reprezentativci ne pevaju himnu".

Legendarni nemački fudbaler i šef Radne grupe Svetske fudbalske federacije (FIFA) Franc Bekenbauer rekao je da je kao selektor reprezentacije koja je 1990. godine postala svetski prvak igračima davao tekst državne pesme.

- Predanost i želja moraju da se vide pre početnog udarca, a glasno pevanje himne može da pomogne - objasnio je Bekenbauer.

Ministar unutrašnjih poslava Hans-Peter Fridrih, koji je zadužen i za oblast sporta, izjavio je da pevanje himne nije glavni razlog poraza nemačkih fudbalera.

- Naravno da je lepo kada neko peva himnu, jer na taj način pokazuje lojalnost prema domovini i emocije koje su neophodne u takvim mečevima. Ipak, razloge neuspeha ne treba tražiti u svemu, posebno ako se izgubi u polufinalu velikog takmičenjima kao što je EP - rekao je Fridrih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA