Kako je milionski razvod vlasnika promenio klub: Sve o Monaku, senzaciji koja je do vrha napunila mrežu Sitija i Dortmunda! (VIDEO)

Najlepšu priču Lige šampiona doneo je Monako

  • 0

Još 2014. godine, sve je na kratko pošlo naopako za Monako zbog razvoda vlasnika Dmitrija Ribolovljeva, koji je morao da prikoči sa finansiranjem kluba zbog razvoda u kom je morao da plati dojučerašnjoj supruzi Eleni čak 2,7 milijarde dolara nakon 20 godina braka.

Na duže staze, Monako je dobio novu i uspešnu filozofiju, koja je rezultirala dominantnim ulaskom u polufinale Lige šampiona. Hames Rodrigez je prodat Realu za 63 miliona funti, Falkao je otišao na šestomilionsku pozajmicu u Junajted, ali je u klubu i dalje vladala želja da se izađe na pravi put.

Monako je poznat kao poreski raj, a klub je prihvatio da plaća i 50 miliona evra Fudbalskoj asocijaciji zarad ravnopravnosti, a veliki teret poneo je Vadim Vasiljev kao operativac.

On je nedavno za Njujork Tams izneo i tačan termin kada se prelomilo u razmišljanju, 21. septembra 2015. godine.

Sa oko 1.000 najuticajnijih navijača Monaka, održan je sastanak u društvu trenera Leonarda Žardima i kapitena Žeremija Tulalana, na kom se govorilo o ambicioznom projektu. Monako je trošio nemilice, milione evra, a redom su zatim odlazili Falkao, Hames, Karasko i Kodogbija. Vrhunac je bio kada je Antoni Marsijal otišao u Mančester junajted.

Ljuti su bili navijači, tražili su odgovore, a Vasiljev je iz toga profitirao.

- Nije bilo vreme da se krijemo, odlučio sam da izađem pred njih, i pitao sam ih da li želimo da se vratimo u drugu ligu?

Kasnije je razgovor krenuo opuštenijim tokom, rešeno je da se klub pretvori iz milijarderske igračke u ozbiljan klub.

Sportski direktor Tor-Kristijan Karlsen je priznao da je Ribolovljev nekoliko puta rekao kako želi trofej Lige šampiona, klub je vodio Ranijeri, bilo je veza sa kraljem fudbalskih menadžera Žoržom Mendešom, koji je doveo Rodrigeza, Falkaa i Mutinja, ali je to sve sada prošlost.

Sada je tu Leonardo Žardim, koji je nekada vodio Bragu, Olimpijakos i Sporting. Ekipa je izgrađena oko talenata, Vasiljev ponosno ističe kako je Monako postao samoodrživ klub, koji privlači igrače ne samo novcem. Tako je Đibril Sidibe izabrao Kneževe umesto Arsenala.

- On je znao da će ovde da se uklopi lepo, onda će posle nas da izabere bilo koji klub - jasan je Vasiljev. Odbijena je čak i ponuda Tjanđina iz Kine, od 65 miliona za Radamela Falkaa, rekonvalescenta koji je bio otpisan, a vratio se u velikom stilu na elitnu scenu.

- Istina je da smo klub koji prodaje, ali ne moramo ako ne želimo.  

Monako je izbacio Mančester siti tako što je posle poraza sa 5:3 pobedio sa 3:1, a onda je na red došla Borusija Dortmund. Nesrećni Nemci izgubili su sa 3:2 i 3:1, a heroji su neki novi klinci.

Nije lako dati šest golova Sitiju, a do tog trenutka, Monako je imao 126 pogodaka u 47 mečeva sezone u svim takmičenjima!

Razgoropadio se Kilijan Mbape, talentovani 18-godišnjak kog je Arsenal želeo i kog je Venger već poredio sa Tijerijem Anrijem. Mbape je postigao dva gola protiv Borusije u prvom meču, čime je postao najmlađi dvostruki strelac u istoriji nokaut faze Lige šampiona, sa samo 18 godina i 113 dana.

Tu je još 22-godišnji Tijemu Bakajoko, koji je upijao savete Kloda Makelelea, a koji a koji sanja o karijeri Jaja Turea. Protiv Dortmunda, do ludila je dovodio rivale i pokazao zašto ga žele Mančester junajted i Čelsi.

Bernardo Silva (22) je još jedan deo kičme Monaka, nosi nadimak Mali Mesi još iz perioda kada je prolazio kroz omladinsku školu Benfike. Za prvi tim odigrao je tek jednu utakmicu, zatim je odigrao 15 mečeva na pozajmici u Monaku, pre nego što je i konačno prešao za 15 miliona. U Monaku je zaslužio i reprezentativni poziv, odigrao je već 12 mečeva, pa se nameće kao budući stub Portugalije.

Uz njih je još 21-godišnji Tomas Lemar koji Inijestu vidi kao uzora, i to pokazuje partijama na terenu. Timski je igrač i tiha patnja Arsena Vengera, ali će sa ostalima pokušati da napravi čudo za početak.

Monako se sa ovako svežim, talentovanim i timom željnim dokazivanja spreman na sve, to pokazuje šest golova Sitiju i Dortmundu.

- Mi igramo uvek na gol više, hoćemo još, to je naš fudbalski DNK. Rivali će sigurno želeti da dobiju nas, a na nama je da uživamo i pokažemo kakvi smo napadači - poručio je trener Žardim pred žreb u petak.

Uz pomenute igrače, tu su još Poljak Glik, golman Subašić, ali i iskusni Žoao Mutinjo. Po imenima, sigurno ne krem evropskog fudbala, ali i dokaz da se i sa zrelijim korišćenjem novca može mnogo više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA