Pronađena legendarna fotografija atletskog stadiona pored Hrama Svetog Save!

Malo ko zna da je postojao atletski stadion na mestu gde je sada gradska Biblioteka

  • 2

Skoro zaboravljen da je postojao na prostoru današnje gradske Biblioteke u Karađorđevom parku, nalazio se atletski stadion koji se prostirao pored  Hrama Svetog Save. Na tom stadionu stasali su mnogi atletičari tog vremena.

>>> USPEH ZA PONOS: Atletsko Evropsko dvoransko prvenstvo u Beogradu najgledaniji šampionat do sada!

Nakon višegodišnjeg traganja, pronađena je fotografija sa atletskog stadiona koji se nalazio u Skerlićevoj ulici na mestu današnje Biblioteke u Karađorđevom parku.

Slika je sačuvana zahvaljujući generalnom menadžeru Sportske akademije u Beogradu, Leonu Lukmanu, višegodišnjem olimpijcu, reprezentativcu i rekorderu Jugoslavije, članu Atletskog kluba Crvena Zvezda.

Na slici sa stadiona je Lukman na jednom od treninga za skok s motkom. To je prva plastična motka pristigla na prostor Jugoslavije. U pozadini su delovi Hrama Svetog Save, a na mestu stadiona koji je kasnije srušen, podignuta je Biblioteka.

Slika je napravljena 1962:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule .

    7. maj 2017 | 22:25

    E, ako je tako, vratite stadion.

  • Vladimir

    28. jul 2018 | 10:54

    Fotografije stadiona izgradjenog oko 1950 sigurno postoje u zbirkama zitelja Vracara. Secam se kada je stadion gradjen, na terenu koji je pripadao crkvi, i gde je u temelje hrama Svetog Save bilo smesteno prvo skladiste uglja i drva, a kasnije garaza preduzeca Rad. Pre izgradnje, na tom prostoru su postojale velike rupe od nemackih (ili engleskih) bombi i prilikom saniranja terena, pronadjeni su (blize crkvi) nekakve iskopine, proglasene za ostatke grejnog sistema (?) iako tu ni pre 1941 nije postojala nikakva zgrada. Iskopine su izgledale kao ostaci neke anticke gradjevine (u neposrednoj blizini, na uglu Kataniceve i Avalske su kasnije utvrdjeni ostaci rimskog vodovoda i pratecih gradjevina) i imam par fotografija na kojima je sve to vidljivo. Stadion je bio oivicen Skerlicevom ulicom sa leve strane (po duznoj osi) i rasadnikom i crkvenim dvoristem sa desne strane. Na livadi prema bulevaru i vrhu parka je najcesce gostovao cirkus Adrija. Ukoliko je neko od vas zaineresovan, javite mi adresu i poslacu vam par fotografija u mom posedu, kao i tacan raspored stadiona, rasadnika i cirkusa. To je kraj u kome sam rodjen i odrastao i secanje me jos uvek dobro sluzi. Na mestu bivseg Vojno Tehnickog Instituta, naslonjen na "Devojacki Internat" nalazio se jos jedan, manji fudbalski stadion koji je srusen prilikom gradnje VTI, i tada su takodje pronadjeni tragovi nekih starih gradnji. Sa postovanjem, Vladimir

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA