≫ 

KRV, SUZE, EMOCIJE, NASILJE: Da li ste spremni za najluđi fudbalski vikend na svetu?! (VIDEO)

Može da priča ko šta hoće, ali nigde se ne živi za fudbal kao u Argentini *Naročito kada u jednom kolu imate desetak najvećih derbija zemlje u kojoj tog vikenda sve ostalo postaje nebitno

  • 3

Može da priča ko šta hoće, da se hvali kako ima najbolju atmosferu na stadionu, da njihovi klubovi imaju najbolje igrače i igraju najbolji fudbal, ali nigde se za ovu igru ne živi tako kao u Argentini. A zamislite kako li je tek u nedelji derbija, kada je bukvalno SVAKA utakmica lokalni derbi. Počev od najvećeg Superklasika, pa do duela lokalnih manjih klubova iz predgrađa.

>>> SAMO U ARGENTINI! Ono kad se uželiš voljenog tima: Stadion je bukvalno EKSPLODIRAO! (VIDEO)

To je dan kada se živi za fudbal i kada ništa drugo nije bitno.

Fudbal je u Argentini nešto posebno, to je emocija koja nigde drugde na svetu ne može da se oseti. Vrela argentinska krv, i ludačka atmosfera na tribinama daje posebnu draž najlepšoj sporednoj stvari na svetu, a usijanje doživljava tokom nedelje superderderbija, koja je karakteristična samo za ovu zemlju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

>>> HLADNOKRVNI UBICA NA ARGENTINSKOM DERBIJU: Bacio navijača sa tribine, a pre toga je ubio njegovog brata! (VIDEO)

To je dan kada u Argentini sve staje! Tada je na programu Superklasiko između Boke Juniors i River Plejta, ali to nije jedina utakmica koju čeka Argentina. Bukvalno svaki par u 24. kolu biće lokalni derbi najvećih rivala.

Stadioni će biti puni, navijači će kao i uvek grmeti i trudiće se da na derbiju pokažu najbolje što imaju na svom repertoaru, od traka, zastava, balona, kišobrana u bojama svojih klubova i sav onaj kreativni haos kakav je karakterističan za La 12, Boraćose, La Guardiju Imerial, Cuervose, Banderazo... i ostale navijačke grupe argentinskih klubova.

SUPERKLASIKO: BOKA JUNIORS - RIVER PLEJT, NEDELJA 22.00

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Duel između Boke i Rivera uvek je poseban spektakl, a sada može da bude i presudan u borbi za titulu, te je napetost zbog toga još veća. Boka ima 49 bodova na tabeli, četiri više u odnosu na drugoplasirani Njuels Old Bojs. River je na 5. mestu sa 42 boda, ali ukoliko bi slavio u Superklasiku mogao bi da se uključi u borbu za titulu, jer do kraja, uključujući i ovo kolo, ima ukupno 7, i u opticaju je čak 21 bod.

A već za dva kola bi mnogo toga moglo da se reši, jer je na programu derbi između Boke i Njuelsa.

Superklasiko je najveći derbi Argentine, duel između dva najpopularnija i najuspešnija kluba u ovoj zemlji, a za ova dva kluba zajedno navija 70% argentinske populacije.

Sigurno je da publika može da očekuje ludilo na tribinama, konfete, pirotehiku, neverovatno navijanje, dok će na terenu bukvalno da se lije krv i znoj, jer su dueli pakleni.

Meč između Boke i Rivera počinje u nedelju od 22.00. U dosadašnjih 365 Superklasika, Boka je više puta izašla kao pobednik. Boka ima 132 pobede, River 118, a 115 puta je bilo nerešeno.

Bombonjera će podghtavati, nema sumnje, a čitav svet će sa nestrljenjem čekati da vidi kakav će spektakl pripremiti La 12.

DERBI AVELJANEDE: INDEPENDIJENTE - RASING, PONEDELJAK, 00.00

Printskrin: Youtube/Red Pride Printskrin: Youtube/Red Pride

Klasiko Aveljanede (provincija Buenos Ajresa) između Independijentea i Rasinga je drugi najvažniji derbi u Argentini. Ova dva tima imaju veliki broj navijača širom zemlje, jer su Independijente i Rasing treći i četvrti najpopularniji klubobi u zemlji posle Boke i Rivera. Takođe su ovi klubovi i među najuspešnijim u Argentini po broju osvojenih titula.

Stadioni ova dva kluba udaljeni su svega 200 metara jedan od drugog, što rivalstvo dodatno pojačava. Biće na tribinama sigurno neverovatna ludnica, biće sve u crvenim bojama, dok će određeni broj gostiju dati sve od sebe da se i plava boja istakne na delu tribina gde oni budu smešteni.

Pogledajte i kakvu atmosferu prave navijači ova dva kluba na derbiju Aveljanede:

DERBI ROSARIJA - NJUELS OLD BOJS - ROSARIO CENTRAL, NEDELJA 22.00

Printskrin: Youtube/PASI0NLATINA Printskrin: Youtube/PASI0NLATINA

Klasiko Rosarino je najveći derbi kada su u pitanju klubovi koji nisu iz glavnog grada. Njuels Old Bojs i Rosario Central će se boriti za prevlast u trećem najvećem gradu Argentine, koji broji 1.276.000 stanovnika.

Njuels je trenutno drugi na tabeli i bori se za titulu sa Bokom i neophodan mu je trijumf u najvećem derbiju, i da se nada da će River uspeti da poremeti Boku u Superklasiku, pa bi u narednom kolu mogao eventualno i da pretekne klub sa Bombonjere na tabeli.

Ako neko želi da poremeti planove ''Leproznih'', onda su to ''Nitkovi'' iz Rosarija. Inače, nadimak su oba tima i njihovi navijači dobili upravo kada je Njuels želeo da odigra međusobni meč sa Rosarijom za pomoć obolelima od lepre, što je Rosario odbio, pa su dobili nadimak ''nitkovi''.

EL CLASICO DE BARIO: URAKAN - SAN LORENCO, SUBOTA 23.00

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Još jedan duel klubova iz Buenos Ajresa, koji takođe imaju ogroman broj navijača. San Lorenco je trenutno u mnogo boljoj poziciji na tabeli. Treći je i bori se za titulu. A Urakan je na 24. sa 24 boda pa im je pobeda od velikog značaja, a još kada bi došla protiv najvećeg rivala, onda bi bila još slađa.

Prepirke između dva kluba počinju još od njihovog osnivanja 1915. godine, a tome je doprinela i selidba klubova iz jednog kraja u drugi na druge stadione tokom njihovih 100 godina postojanja.

Navijači San Lorenza su sigurno među najvernijim i najvatrenijim u Argentini, isto važi i za Urakanove. Jedno je sigurno, tribine će podrhtavati!

DERBI LA PLATE: ESTUDIJANTES - GIMNASIJA, SUBOTA 19.00

Još jedan derbi klubova izvan Buenos Ajresa. Ovo je duel dva najveća kluba u gradu La Plata. Estudijantes je u gornjoj polovini tabele i favorit je, pošto je on jedan od osam timova koji još mogu da se uključe u borbu za titulu, jer je na 8. poziciji ima osam bodova manje od prvoplasirane Boke. Gimnasija je na 12. mestu sa 34 boda i znači joj svaki bod u bori za takmičenja u Kopa Sudamerikani.

Prvi derbi La Plate odigran je pre nešto više od 100 godina, 27. avgusta 1916. godine. La Plata je jedan od retkih gradova u Argentini gde lokalni klubovi imaju više navijača od Boke i Rivera, tako da je ovo lokalno rivalstvo veoma jako. Kakav će biti derbi La Plate, pogledajte u subotu od 19 časova.

Pogeledajte delić atmosfere koji će vladati na ovom derbiju:

DERBI KORDOBE: TALJERES - BELGRANO, SUBOTA 19.00

Bitka za drugi najveći grad u Argentini odvijaće se između Taljeresa i Belgrana u subotu od 19.00. Koliko je rivalstvo i mržnja između ovih klubova velika pokazuje i to što je nedavno jedan mladić ubijen na tribini Belgrana, kada su pojedini pomislili da je u pitanju fan njihovog najomraženijeg kluba i bacili su ga sa tribine na beton, što nesrećni momak nije preživeo.

Belgrano je na pretposlednjoj poziciji na tabeli, i pobeda mu je neophodna, dok se Taljeres bori za izlazak na međunarodnu scenu, a sasvim sigurno će imati motiva da svom najvećem rivalu zakuca jedan od najtežih poraza i dodatno im zakomplikuje situaciju na tabeli.

Osim ovih duela, vredan pomena je i derbi Santa Fea između Kolona i Uniona, duel Atletiko Rafaele i Tukumana, Banfilda i Lanusa, Velez Sarsfilda i Tigrea... Sasvim sigurno, ovo je nedelja koja se ne propušta kada je fudbal u Argentini u pitanju.

Daljinac baner

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zubac

    13. maj 2017 | 08:33

    Ljubitelji fudbala u Srbiji pogledajte kako se navija za svoj klub. Mnogo emocija ulazu Argentinci u ovaj sport. Srbi na zalost ne vole fudbal bas toliko. Iz ovakvih utakmica se radjaju veliki fudbaleri, zato ih Argentina i ima mnogo.

  • Gospodin Pendula

    13. maj 2017 | 08:14

    ..." a kod nas ko' da vlada kuga ! "

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA