≫ 

Iznenada srčana smrt sportista na terenu i kako je sprečiti! (FOTO)

Zašto mladi sportisti umiru na terenu ili posle neke utakmice tema je o kojoj su pričali srpski kardiolozi na simpozijumu u Niškoj Banji

  • 0
Smrt na fudbalskom terenu Foto Ilustracija: Profimedia

Vrhunski sport uzima žrtve, poslednjih godina sve više. Sve češće mediji objavljuju vesti kako je sportista preminuo na terenu.

>>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Fudbaler plesao po terenu slaveći gol, a potom je umro (VIDEO)

Tradicionalni kardiološki Simpozijumu ,,Aktuelnosti u kardiologiji 6” organizovan je ovog vikenda u Niškoj Banji, a na njemu je osim standardnih tema u kardiologiji posebnu pažnju je izazvala sesija iz sportske kardiologije gde su bile predavanja na temu Sportsko medicinskih testiranja sportista te iznenadne srčane smrti sportista na terenu.

>>> TRAGEDIJA: UMRO BIVŠI ZVEZDIN FUDBALER, član šampionske generacije!

Predavanja su bila veoma zanimljiva, a pratilo ih je više od 100 kardiologa iz Srbije i regiona.

Foto Ilustracija: Youtube/printscreen/HDFoot Alex Foto Ilustracija: Youtube/printscreen/HDFoot Alex

U našoj zemlji u poslednje dve godine desila su se dva slučaja. Jedan je bivši fudbaler Zvezde Goran Gogić koji je preminuo posle treninga u Kini, a drugi je mladi fudbaler iz Republike srpske koji se takođe srušio u toku utakmice.

Prof. Dr Ivana Nedeljković sa Kliničkog centra Srbije je u uvodnoj reči  pričala o Sportskoj kariologiji u karidovskularnom kontinumu kroz prikaze slučajeva.

>>> PREMINUO NA TERENU: Još jedna tragedija u srpskom fudbalu!

Zanimljiva predavanja imali su lekari ordinacije “Vita Maksima” koja se brine o zdravlju fudbalera Partizana, Jagodine, Čukaričkog, OFK Beograda, kao i košarkašaa Crvene zvezde, FMP-a.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ass. Dr Tamara Stojmenović je imala je zapaženo izlaganje sa temom: “Iznenadna srčana smrt u sportu – dešava se i kod nas: prikaz slučaja srpskog profesionalnog fudbalera.

Dr Marija Kostić Vučićević je izlagala rad sa temom "Doziranje fizičke aktivnosti kod rekreativaca sa karotidnom bolešću"

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dr Ivan Nikolić pričao o "Značaju sportsko medicinskih pregleda i praćenju mladih sportista."

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takođe, Dr Marija Anđelković iz Antidoping agencije Srbije pričala je o tome šta svaki lekar mora da zna o dopingu u sportu.

Zaključak sesije i predavanja je da je u profesionalnom sportu , ali i kod rekreativaca treba insistirati na redovnom pregledu  najpre Testom opterećenja (prati se rad srca u maksimalnom naporu i uočavaju eventuelne promene i problemi), zatim obavezan EKG-e, ali i ostala dijagnostika, ako se pokaže da je potrebno poput Holtera EKG-a, Ultrazvuka srca, itd.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na tome treba insistirati naročito kod samih sportista koji često prikrivaju probleme sa srcem kako bi potpisali ugovor, ali takođe insistirati kod timskih lekara, trenera uprave klubova koji često u svrhu korišćenja sportiste ne žele da obrate pažnju na detalje i dodatne preglede.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA