Omega zbog Čavića od sad meri milioniti deo sekunde

Novi uređaji sto puta brži i pet puta precizniji od dosadašnjih, ali Jusein Bolt nije oduševljen pa je kupio uređaj da bi vežbao

  • 0

Zvanični merilac vremena na Olimpijskim igrama u Londonu švajcarska "Omega" spremila je nezamislivo precizne uređaje za veliki događaj. Njihovi "Kvantum tajmer" i "Kvantum akvatik tajmer" mere milioniti deo sekunde, sto puta su brži i pet puta precizniji od dosadašnjih uređaja.

Za poboljšanje zaslužne su komponente koje je usavršila kompanija" Mikro kristal", koja je u vlasništvu poznatog proizvođača satova "Svoč".

Novina na Igrama biće startni blokovi u atletskim takmičenjima koji koriste elektronske umesto mehaničkih komponeneti. Oni neće meriti pokret kao dosad, već kolikom snagom noga atletičara pritiska tlo, što je preciznije za utvrđivanje preranog starta. Svaki startni blok imaće i ugrađen akustični sistem tako da svi atletičari čuju startni pucanj istovremeno. Dosad su atletičari u stazama bližim pištolju ranije čuli pucanj.

Najbrži čovek na svetu, sprinter sa Jamajke, Jusein Bolt nije oduševljen novim sistemom za koji kaže da ga je omeo da u Oslu na takmičenju Dijamantske lige postigne adekvatan rezultat. On ništa nije prepustio slučaju, pa je kupio za 4.800 švajcarskih franaka svoj lični startni blok da bi se spremio za Olimpijske igre.

Startni blok u bazenu imaće integrisane sijalice koje će se uključivati prilikom dolaska na cilj prva tri plivača, a ako bude prigovora, na usporenom snimku utvrdiće se redosled. To bi trebalo da bude dovoljno da se izbegnu sporna proglašenja pobednika poput sumnjive pobede koja je dodeljena Majklu Felpsu ispred Milorada Čavića na 100 metara leptir u Pekingu pre četiri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA