BACANJE PARA: Država za nadvlačenje konopca, kriket, bridž, boćanje i go daje milione (VIDEO)

Budžet za srpski sport u 2013. - 1,33 milijarde dinara, na spisku i discipline za koje mnogi nisu ni čuli da postoje u Srbiji

  • 2

Ministarstvo omladine i sporta objavilo je da će budžet za srpski sport biti 1,33 milijarde dinara za 2013. godinu, ali zanimljivo je da će nekoliko miliona dinara otići na discipline koje u Srbiji nisu popularne a neke od njih nisu ni sportske!

U Srbiji je pravilo, a i slovo zakona tako kaže, da svako ko želi može da osnuje sportski savez određene discipline i da za to traži novac od države.

Tako su se u programu finansiranja od Ministarstva omladine i sporta pored nadvlačenja konopca, boćanja i pejntbola, našli bridž i japanska igra go. Nekoliko tih saveza dobiće od države zajedno više od osam miliona dinara.

Poređenja radi, Tekvondo savez Srbije, koji je ove godine doneo našoj zemlji olimpijskog šampiona Milicu Mandić, dobiće samo 14 miliona dinara.

Sa druge strane, imamo primer Velike Britanije, koja je za rukomet i košarku u Olimpijskom ciklusu za Rio De Ženeiro 2016. izdvojila slovima i brojem nula (0) funti za programe.

Procenili su da ti sportovi nemaju veliku popularnost u zemlji i da nije interes da se toliko razvijaju, već je bolje da se uloži u atletiku, kriket i jahanje koji su njihovi primarni sportovi.

Zanimljivo je da je budžet za sport u olimpijskoj 2012. godini iznosio nešto preko 1,2 milijarde dinara, što znači da će država iduće godine uložiti oko deset odsto više novca.

Što se tiče sportova koji su najpopularniji kod nas, najviše novca sleduje Odbojkaškom savezu Srbije (93 miliona), dok je među pojedinačnim sportovima bez premca Teniski savez sa 70 miliona dinara.

Košarkaški savez Srbije dobiće 72 miliona dinara, vaterpolo 63, rukomet 58, fudbal 41, streljaštvo 40, atletika 39, plivanje i veslanje po 37.

Kajaku sleduje 20 miliona dinara, biciklizmu, boksu, stonom tenisu, tekvondou i džudou po 14, karateu, kuglanju i vazduhoplovstvu po 12, gimnastici, skijanju i šahu po deset.

Najviše sredstava (280 miliona dinara) "leći" će na račun OKS, Sportskom savezu namenjeno je sto miliona, a Savezu za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije 40 miliona dinara.

(Telegraf.rs / FOTO: Medna.net)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    20. decembar 2012 | 16:46

    Kako Vas nije sramota da ih prozivate kad su dobili 10.000 evra na godisnjem nivou. kako niste prozvali golf savez ili džet ski. Mozda zato što se vaši bogataši bave tim sportovima.

  • dzoni

    20. decembar 2012 | 18:29

    al go? pa ja ne verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA