WADA suspendovala Rusku antidoping laboratoriju!

Svetska antidoping agencija donela odluku u privremenoj suspenziji zbog "lošeg rada" i preporučila MOK-u da osigura valjanost analiza na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju

  • 0

Svetska antidoping agencija (WADA) privremeno je suspendovala Rusku antidoping laboratoriju, tri meseca uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, i zapretila da će joj zabraniti rad na šest meseci, ukoliko ne popravi program rada.

Kako je WADA navela u saopštenju, ukoliko olimpijski antidoping centar u Moskvi ne bude do 1. decembra dokazao da raspolaže kvalitetnim programom rada, sledi mu suspenzija.

WADA nije zadužena za antidoping kontrolu na Olimpijskim igrama u Sočiju, ali je uputila "najjaču moguću sugestiju" Međunarodnom olimpijskom komitetu da osigura valjanost svih antidoping analiza, kako u moskovskoj, tako i u laboratoriji u Sočiju.

WADA redovno proverava regularnost akreditovanih laboratorija, tako što im povremeno šalje da "naslepo" urade uzorke, kako bi se uverili u tačnost rezultata analize. Laboratorije koje ne ispunjavaju tražene uslove, WADA u principu suspenduje, kao što je to učinila sa laboratorijom u Rio de Žaneiru, pa će uzorci na fudbalskom Mundijalu 2014. biti slati na testiranje u laboratoriju u Lozani.

Predsednik MOK Tomas Bah najavio je da će na ZOI u Sočiju biti obavljen najveći broj antidoping analiza do sada, ukupno 2.453 testova pre i za vreme Igara. MOK namerava da potroši oko milion dolara na testiranje uoči ZOI , kao i "više miliona" na analize tokom samog takmičenja, rekao je Bah.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA