≫ 

Formula 1 zavijena u crno dan pred start sezone: Preminuo direktor trka Čarls Vajting

Dugogodišnji direktor trka i bezbednosti Formule 1 preminuo je u 66. godini života

  • 1

Trkački direktor FIA Čarls Vajting preminuo je jutros u 66. godini od plućne embolije. Samo dan pred početk nove F1 sezone najbrži cirkus je ostao bez svog direktora.

U moto osport ulazi 1976. godine kada je pripremao automobile za reli. 1977. godine počinje njegova F1 karijera. Radio je u ekipi Hesket Rejsinga sve do njenog raspada kada prelazi u Branham tim na čijem čelu je bio Berni Eklston. Tu će provesti celu deceniju i biva jedan od zaslužnih za šampionske titule Nelsona Pikea 1981. i 1983. kao glavni mehaničar za šta dobija i nagradu za najboljeg u šampionatu.

1988. prelazi u Svetsku auto moto federacju (FIA) gde postaje tehnički delegat za Formulu 1. Od 1997. pa sve do smrti obavljao je funkcije direktor trka i direktora bezbednost. Bio je starter svih trka.

Vajting će ostati upamćen kao neko ko je mnogo doprineo sigurnosti u formuli. Najzaslužnije je za uvođenje ''Halo''-a, naslona za glavu  itd.

- S ogromnom tugom sam primio vest o iznenadnom odlasku Čarlija. Pozvavao sam ga dugi niz godina i bio je sjajan trkački direktor, središnja figura u Formuli 1 u kojoj je bila utkana etika i duh ovog fantastičnog sporta. Formula 1 je izgubila vernog prijatelja i harizmatičnog ambasadora. Moje misli, ljudi iz FIA-e i cele motosport zajednice sad su uz njegovu porodicu, prijatelje i ljubitelje Formule 1 - izjavio je Žan Tod predsednik FIA-e.

Žan Tod predsednik FIA-e Foto: Profimedia

FIA je objavila da će Mihael Masi biti trkački direktor, direktor sigurnosti i osoba za start VN Australije koja je na rasporedu ovog vikenda.

Masi je pomoćnik direktora trka Australijske Supercars serije, a nekoliko puta je menjao Supercars trkačkog direktora Tima Šenkena. Takođe, bio je u funkciji trkačkog direktora njihove niže kategorije pod imenom Super 2.

Prošle godine je Masi odabran da bude jedan od kandidata FIA-e koji bi se pripremali za suđenje na događajima poput Formule 1. Prošle godine je na VN Kine sudelovao kao sudija, te je prošle nedelje istu ulogu obavljao na utrci Formule E u Hong Kongu.

Vozači su takođe potrešeni ovom vešću i odaju počast na svojim društvenim mrežama.

Za zvanični portal Formule 1 govorili su Luis Hamilton i Kimi Rajkonen

Konferencija za štampu pred početak trkačkog vikenda počela je prisećanjem na Čarlsa Vajtinga

VIDEO: Šumaher u komi dočekao 50. rođendan, a poklon od Ferarija mami suze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA