≫ 

Zvezda navija za ozloglašeni klub zbog lakšeg puta u Ligu šampiona: Ključni datum je 29. april!

Navijači crveno-belih pomno prate završnicu u 5 evropskih liga koje će uticati na plasman poziciju kluba u evropskim kvalifikacijama

  • 5

Crvena zvezda je na korak od titule, a njeni navijači uveliko prave kalkulacije za kvalifikacije za Ligu šampiona. Ambicije su porasle nakon najuspešnije sezone u Evropo u poslednjih 25 godina za crveno-bele, a sada se svi na Marakani nadaju da bi mogli da se domognu elitnog klupskog takmičenja.

>>> Hoće li neko od ove četvorice besplatnih doći u Zvezdu? Terzić je jednog hteo još 2014. da dovede!

Ulazak u Ligu šampiona gotovo bi u potpunosti sanirao dug koji crveno-beli vuku iz prošlosti, a koji je u poslednjih nekoliko godina prepolovljen od dolaska nove uprave, prema rečima generalnog direktora Zvezdana Terzića.

VIDEO: Terzić o dugu Zvezde i 4 strategije za budućnost kluba

Zvezda je sjajnom evropskom sezonom ozbiljno popravila UEFA koeficijent i došla do 10.750 bodova, a u sezonu je krenula sa mizernih 2.750. Izabranici Vladana Milojevića su uspeli da osvoje čak 8.000 bodova i omogućili su Zvezdi da čak može da se nada mestu nosioca u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

>>> Partizan gubi mesto nosioca? Evo za koje klubove u Evropi bi crno-beli trebalo da navijaju!

To bi crveno-belima olakšalo put ka Evropi i elitnom takmičenju, ali za to je potrebno da se poklope rezultati u 5 nacionalnih liga koje su bitne za Zvezdu jer neke od ekipa koje se tamo bore za titulu imaju bolji ili lošiji UEFA koeficijent od crveno-belih.

Zvezdi odgovara da titulu uzmu ekipe sa slabijim koeficijentom.

LIGE KOJE MOGU DA UTIČU NA ZVEZDINU POZICIJU NA ŽREBU

FK Apolon Limasol, trenutno vodeći tim kiparskog prvenstva; Foto: Guliver/Jan Kruger/Getty Image

- Danska (za titulu se bore Brondbi i Mitjiland, Zvezdi odgovara da osvoji Brondbi koji ima +5)

- Kipar (za titulu se bore Apolon i APOEL, Zvezdi odgovara da osvoji Apolon koji ima +2)

- Slovenija (za titulu se bore Olimpija, Maribor i Domžale, Zvezdi odgovara da osvoje Olimpija ili Domžale, Olimpija ima +3 u odnosu na Maribor, Domžale je na 3. mestu sa dva boda manje od Maribora, a pet od Olimpije)

- Rumunija (za titulu se bore Steaua i Kluž, Zvezdi odgovara da osvoji Kluž koji ima -2 u odnosu na Steauu)

- Poljska (za titulu se bore Leh, Jagelonija i Legija, Zvezdi odgovara da osvoje ili Leh ili Jagelonija; Leh ima 58, Jagelonija i Legija po 57 bodova)

Navijači Jagielonije, tima koji se u Poljskoj bori za titulu; Foto: Guliver/Artur Reszko/EuroFottball/Getty Images

U svim ovim ligama je neizvesna trka za titulu u kojoj učestvuju dve ili tri ekipe. Zvezdi je potrebno da u 4 od 5 šampion bude ekipa sa slabijim UEFA koeficijentom. Kada bi se danas završili šampionati, Zvezda bi bila nosilac u 2. kolu kvalifikacija.

Ipak, mnogo toga će zavisiti od završnice prvenstava, a mnoge ekipe imaju i međusobne duele gde će direktno odlučivati o tome ko će biti šampion.

29. APRIL MOŽDA I KLJUČAN DATUM - NAVIJAĆE ZA KLUB PINIJA ZAHAVIJA

Pini Zahavi, menadžerski magnat koji upravlja Apolonom; Foto: Profimedia

Jedan od ključnih datuma je 29. april, jer se tada igra derbi na Kipru između APOELA i Apolona, a takođe i derbi u Rumuniji između Steaue i Kluža.

Apolon ima dva boda prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona, ali APOEL ima prednost domaćeg terena. Ukoliko bi Apolon pobedio, gotovo sigurno bi obezbedio titulu, jer bi imao +5 dva kola pre kraja, ali bi ih i remi približio osvajanju pehara, koji nisu osvojili još od 2006. godine.

Apolon je inače klub koji je godinama ranije služio za "pranje srpskih fudbalera". U Srbiji je dospeo u žižu javnosti zbog "fantomskih" transfera srpskih igrača iz Zvezde i Partizana u ovaj klub, za koji nikada nisu ni zaigrali, već je to bila neka "menadžerska kombinacija".

Andrija Živković, Nikola Maksimović, Nikola Aksentijević, Luka Jović - fudbaleri koji su "fantomski" potpisali za Apolon; Foto-montaža: Telegraf, crvenazvezdafk.com, Promo River

Jedan od najmoćnijih agenata sveta, Pini Zahavi je alfa i omega ovog kluba, a na taj način je fantomski dovodio u svoj klub Andriju Živkovića, Nikolu Aksentijevića iz Partizana, a Luku Jovića i Nikolu Maksimovića iz Zvezde, a oni tamo nisu ni zaigrali, već su odmah prosleđivani Benfici, Torinu i Viteseu.

Dolazimo do ironične situacije da će sada navijači Zvezde da navijaju za tim koji su nekada proklinjali.

Takođe, 29. aprila i Brondbi igra jedan od ključnih mečeva, pošto igra protiv Nordsjelanda, trećeg tima danskog prvenstva. Sve bi u Danskoj moglo i definitivno da bude rešeno 14. maja, kada se igra direktan duel između Brondbija i Mitjilanda.

U Poljskoj su bitni datumi 6. i 9. maj, kada Jagelonija igra protiv Legije, a zatim i protiv Leha u gostima, dok u Sloveniji ima još 8 kola do kraja, a direktan duel između Maribora i Olimpije iz Ljubljane je 19. maja.

Daljinac

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njan

    24. april 2018 | 15:35

    Nanananana Liga sampionaaa,Liga sampionaaa!!!

  • Hahaha

    24. april 2018 | 16:26

    Da li ce "svetski prvak" igrati LŠ prvi put u istoriji hahahahaha? Kako kontradiktorno

  • Johnny Repp

    25. april 2018 | 09:03

    Ko god da bude prvak u pomenutim državama, sa Gobeljićem, Rodićem,.....Zvezdi će u LŠ biti dovoljni dresovi sa kratkim rukavima. Na žalost, jer i ako nisam Zvezdaš još kao klinac, a i kasnije, bio sam svedok, u "mravinjacima" od stotinak hiljada ljudi na tribinama, mnogim njenim pobedama u velikim evropskim utakmicama. Liverpul, Notingem, Ujpešt, Ferencvaroš, Karl Cajs, VBA, Arsenal, Real, Bajern, Herta, Dinamo Berlin,.......Jedino je, koliko se sećam, Barselona sa Maradonom i Berndom Šusterom u Beogradu nadigrala Zvezdu, ali i taj dan je bio praznik fudbala. Tada su klubovi koje ste pomenuli u tekstu bili totalni autsajderi za naše klubove, a danas postadoše bauci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA