Sve o navijačkoj grupi koja je najveća pretnja i UEFA neprijatelj broj 1 (VIDEO)

Svaka njihova akcija će izazvati neku reakciju fudbalske Evrope, i po tome su navijači Legije jedinstveni fudbalski fenomen, koji ratuje sa "glavama" u Nionu

  • 11

Navijači Legije, najpopularnijeg poljskog fudbalskog kluba, pravi su fenomen u svetu ultrasa. Njihove akcije izazvaju čitav miks emocija, i svaki put izazovu reakciju - od gađenja do divljenja.

Na poslednjem meču ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Astane, Legijini navijači su ogromnom "šetalicom" na stadionu odali počast ubijenima u Drugom svetskom ratu.

Ispod potresne slike na kojoj je dečak sa pištoljem koji mu je u glavi uperio nemački vojnik, postavljena je poruka: "Tokom Varšavskog ustanka 1944. godine, Nemci su ubili 160.000 ljudi, na hiljade njih bili su deca".

Kratak istorijski podsetnik: Varšavski ustanak je počeo 1. avgusta 1944. godine, a poljske trupe pružale su otpor Nemcima sve do 2. oktobra iste godine. Za to vreme, gubici u Poljskoj su bili 18.000 poginulih i 25.000 ranjenih vojnika, više od 250.000 civila koji su ubijeni u masovnim egzekucijama koje su sprovele nemačke snage tokom svog napredovanja.

Svojom porukom navijači Legije nisu istakli direktnu političku provokaciju, ali se najverovatnije očekuje kazna UEFA. Genijalnost tifoza iz Varšave utoliko je veća - jer dovode evropsku kuću fudbala u položaj da kažnjava jednu od najvećih borba protiv nacističkih zločina.

Zbog toga su Legijini navijači fenomen, i iz godine u godine nastavljaju da zapanjuju svet koreografijama, osimišljenim na "Zileti", njihovoj severnoj tribini, gde se izuzetno polaže na istoriju, s obzirom da je i sam klub osnovan 1916. godine tokom vojnih operacija u Prvom svetskom ratu, na Istočnom forntu.

Printskrin: Youtube/UltrasAvantiTV

Zapadni mediji ih kategorizuju kao radikalne, prvenstveno zbog rata koji vode sa UEFA. Istina je da Legijini navijači ne ratuju samo sa UEFA, jer im nije bio problem da bojkotuju i sopstveni klub godinama zbog politike koju je vodila medijska kompanija ITI, koja je 2004. godine kupinom podigla klub iz bankrota. Skočile su cene karata, a tribine su ostale opustušene.

Ostavljene su poruke "Sada hoćete da kupite i navijače?", a tek nekoliko godina kasnije je postignut dogovor između uprave i navijača.

Kada je na red došla UEFA, i tu su navijači poljskog velikana bili nemilosrdni, pošto najviše zameraju koliki uticaj ima novac na fudbal. Gotovo redovno pevaju i vređaju krofvnu fudbalsku organizaciju sa "Fuck UEFA".

Zato su i predstavili UEFA na jednoj koreografiji kao svinju obučenu u poslovno odelo, sa porukom: Zato što fudbal nije bitan, novac jeste.

To je bila reakcija na to što je Legija eliminisala u kvalifikacijama za Ligu šampiona Seltik sa čak 6:1 u obe utakmice, ali je ipak zbog administrativne greške ispala iz daljeg takmičenja. nakon što je za Legiju nastupio defanzivac Bartoš Berežnski koji nije imao pravo nastupa.

Nakon što su se vratili u grupnu fazu Lige šampiona prošle sezone, oduševili su kreativnom šetalicom uz pirotehnički performans, na kojoj navijač drži papirić sa žreba na kom piše "Legija Varšava", a poruka je bila: Pogodite ko se vratio? To je bio povratak navijača u evropsko takmičenje posle 20 godina.

Kada su čekali kaznu koju su i dobili zatvaranjem tribine zbog rastističkog ponašanja tokom utakmice sa Steauom, spremili su ironičnu koreografiju sa natpisom UEFA u srcu.

U celoj priči je naravno prisutan huliganizam: gotovo svaku utakmicu koju Legia igra kod kuće ili u gostima dolazi do manjih ili većih tuča sa protivničkim navijačima, a dešavalo se i sa policijom. Ne tako davno su zapalili kafić u kom su bili navijači Ajaksa, pa su nasrtali na konobarice pred gostujuće mečeve, tukli se sa policijom u Madridu pred utakmicu sa Realom...

Politički transparenti su standardna pojava, i verovatno bi trebalo utrošiti dosta vremena da se izračuna koliko se kazni Legija naplaćala "glavama" u Nionu.

Srpsku javnost su odavno kupili stavom prema Kosovu kao neraskidivim delom Srbije. Pre nekoliko godina su istakli transparent na ćirilici na kom su poručili Albancima da "odj**u sa Kosova".

Pogledajte i najnoviju kompilaciju najboljih koreografija navijača Legije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1989

    18. decembar 2017 | 10:50

    Lako je njima kad su americki miljenici.Mogu da rade i prozivaju koga hoce.Nas bi izbacili na 20godina.

  • Al jazeera

    18. decembar 2017 | 10:37

    Imaju najbolje koreografije

  • Zombilend

    18. decembar 2017 | 11:23

    Sve bi to bilo lepo da nije prisutan huliganizam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA