≫ 

Tragedija u Federerovom životu o kojoj se ne priča: Uplakani Rodžer je trčao ulicama zbog čoveka koji je od njega napravio šampiona!

"Hladni Švajcarac" prolazio je kroz teške momente, i to davne 2002. godine

  • 17

Rodžer Federer je fenomen koji se u tenisu više nikad neće ponoviti. Čovek, kom su pre samo godinu dana predviđali kraj blistave karijere, rekao je "čekajte malo, nisam gotov".

Odmorio je svoje telo i na savršen način iskoristio iscrpljenost i loš početak sezone Novaka Đokovića i Endija Marija da nam svima dokaže da zaista - nije gotov.

Osvajanjem svoje 20. Grend Slem titule u svom 30 finalu od 40 koliko je igrao (rekordne u ATP takmičenju),Rodžer Federer je došao na 4. mesto po broju osvojenih titula među profesionalnim teniserima i teniserkama.

Posle Margaret Kort (24), Serene Vilijams (23), Štefi Graf (22), on je treći u istoriji a pretekao je Helen Vilis Mudi (19) kao i još dve dame (Kris Evert i Martinu Navratilovu – po 18) i to još kada je osvojio svoju 19. titulu na Vimbldonu 2017. godine.

 
A post shared by Roger Federer (@rogerfederer) on

Federer je od početka svoje karijere oličenje suvog profesionalizma, o njemu nećete naći neke tabloidne priče, niti ćete videti njegove emotivne ispovesti.

Ali i "hladni Švajcarac" prolazio je kroz teške momente.

Federer nije imao mnogo trenera u karijeri, ali baš kao što je Jelena Genčić imala nemerljiv uticaj na Novaka Đokovića, tako je za Rodžera bilo važno ime Pitera Kartera.

KO JE BIO PITER KARTER?

Uz Severina Lutija, njegovog trenera i prijatelja više od 20 godina, za Federera je Karter bio prva veza sa tenisom. Upoznao ga je kad je imao devet godina, i vodio ga kroz svet ovog sporta tokom tinejdžerskih godina.

Karter je i sam bio teniser, rođen na jugu Australije, a trenirao ga je Piter Smit, koji je bio trener Lejtona Hjuita. Iako je konstantno bio prisutan na ATP listi, Karter nije ostvario neke velike rezultate, a karijeru je završio zbog posledica povreda.

Zato se posvetio trenerskom pozivu, i postao selektor Dejvis kup reprezentacije Švajcarske nakon što je nekoliko godina radio sa golobradim Federerom.

Voli da igra u Australiji: Rodžer Federer Foto: Tanjug/AP

Sam Rodžer je na konferencijama govorio da mu je australijski karakter utisnut u DNK. U izjavi pre tri godine, 18-struki gren slem šampion opisao je Kartera kao čoveka koji je formirao njegovu radnu etiku koju danas ceo svet prepoznaje.

- Pristup radu je mnogo važna Australijancima. Mislim da sam dosta profitirao kao mlad teniser, i Piter Karter je bio jako važan u formiranju mog karaktera - poručio je Federer, koji je i sam uticao da Australijanac postane selektor švajcarskog Dejvis kup tima.

Rodžer je upoznao Kartera kada je trener prihvatio da radi u teniskom klubu u Bazelu.

Kao klinac, Federer je imao kratak fitilj i bio je vrlo nesiguran u svoje sposobnosti. Tada je nastupio Karter, koji ga je oblikovao pod budnim okom roditelja Roberta i Linet.

Savršena saradnja završena je - tragično.

A ume i da izgleda ozbiljno: Rodžer Federer Foto: Guliver/Alex Goodlett/Getty Images

Karterova žena Silvija, inače Švajcarkinja, dugo se borila sa kancerom. I uspela je da pobedi opaku bolest, pa je sa svojim mužem želela da proslavi romantičnim putovanjem. Federer im je preporučio državu odakle je njegova majka - Južna Afrika.

Te 2002. godine, nedelju dana pre Federerovog 21. rođendana (8. avgust), a Karterovog 37. (9. avgust), Piter je sa suprugom Silvijom krenuo na safari po Nacionalnom parku u Johanesburgu. Tokom vožnje, vozač je morao da skrene kako bi izbegao sudar sa kombijem, pa su skrenuli sa puta. Piter i vozač poginuli su na licu mesta, pošto je njihov "lend rover" proleteo kroz ogradu mosta i pao u reku.

U tom momentu je Federer igrao turnir u Kanadi, a vest ga je logično strašno pogodila, pogotovo jer je predložio destinaciju. Prema nekim medijskim navodima, teniser je trčao po ulicama Toronta "vrišteći i plačući", i bio je potpuno neutešan duži vremenski period posle tragedije. Na prvom meču Dejvis kupa nakon toga, nosio je majicu sa uvezanim Karterovim imenom na leđima.

Od tragičnog događaja, roditelji Australijanca dobijaju pozivnice da prisustvuju Australijan openu. Iz lože su ove godine gledali kako Federer osvaja tu rekordnu titlu, a njihov sin, toliko važan za karijeru nesalomivog Švajcarca, nije dočekao njegov prvi gren slem trofej...

- Piter Karter imao je najveći uticaj na moju tehniku, o kojoj ljudi toliko pričaju. Godinama sam to usavršavao, ali on je postavio temelje i zato sam toliko srećan što su njegovi roditelji gledali kako ovde osvajam titulu. To mi jako znači - poručio je Federer u Melburnu ove godine.

Federer je poznat po svom preciznom servisu, pogledajte brzinu lopte prilikom njegovog servisa:

Daljinac baner

(B.M. - b.mekic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagondzija

    2. april 2017 | 22:21

    Nole jeste nas i opasan je ali ruku na srce iskreno Federer je br 1 svih vremena u tenisu

  • Mima

    2. april 2017 | 23:54

    Ledeni je Kralj tenisa!Najviše volim Novaka,ali,budimo realni.

  • Goran

    2. april 2017 | 22:50

    Čovek ima 18 GS!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA