TUGA: Luka (17) godine provodi u četiri zida jer roditelji nemaju para za kolica (FOTO) (VIDEO)

- Do prve godine života imao je četiri operacije, ali je nakon svega dobio cerebralnu paralizu kojom su mu zahvaćena sva četiri ekstremiteta. Kasnije smo ga vodili i kod ruskih lekara u Ćupriji, imao je dve operacije koje su veoma skupe pa smo zbog nedostatka novca morali da odustanemo od daljih operacija kod ruskih lekara - kažu roditelji Luke Lilića (17) koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize

  • 23

Sedamnaestogodišnji Luka Lilić iz Pirota od rođenja boluje od izuzetno teškog oblika cerebralne paralize koja mu je zahvatila sve ekstremitete. Lukini roditelji zbog loše finansijske situacije ne mogu da priušte specijalna kolica koja bi mu drastično povećala kvalitet života jer bi sa njima mogao da izađe napolje, bude sa drugarima i boravi u prirodi, dok je ovako već godinama praktično "osuđen" na boravak između četiri zida.

Lukina majka Maja nigde ne radi pa je praktično ceo da uz Luku. Otac Dejan je umetnički rukovodilaca KUD "Dukat" iz Pirota tako da oni nemaju novca za kupovinu ovih kolica koja koštaju od 250.000 dinara pa naviše.

Majka Maja kaže da je godinama unazad najveći problem nemogućnost kupovine kolica.

- Kod Luke je najveći problem što mora da sedi u četiri zida ceo dan. Zbog nedostatka sredstava mi ne možemo da priuštimo kolica a bilo bi dobro da ima. Mogla bih da ga izvedem u šetnju, na čist vazduh, na Kej pored Nišave a ovako sedi po ceo dan u sobi - kaže Maja i dodaje da se o Luki brinu i njegove dve sestre Isidora, koja ide u sedmi razred i Teodora koja je 1. razred srednje škole.

Luki nisu potrebna obična, već specijalna kolica za paraplegičare koja imaju kaiševe koji omogućavaju da se fiksira osoba koja je u njima.

Otac Dejan kaže da su Lukini problemi krenuli praktično do rođenja.

- Posle teškog porođaja bio je nedonošče. U inkubatoru je dobio sepsu nakon čega je domah poslat u Beograd u Tiršovu, gde mu je promenjena krv i plazma. Posledica svega toga je da je izgubio moždani pritisak, operisan je od hidrocefalusa. Do prve godine života imao je četiri operacije, ali je nakon svega dobio cerebralnu paralizu kojom su mu zahvaćena sva četiri ekstremiteta. Kasnije smo ga vodili i kod ruskih lekara u Ćupriji, imao je dve operacije koje su veoma skupe pa smo zbog nedostatka novca morali da odustanemo od daljih operacija kod ruskih lekara koji su prognozirali da bi Luka morao da ima četiri ili pet operacija kako bi mu bilo bolje. Godinama iz istih razloga nije išao čak ni u banju. Postoji mogućnost i operacije matičnim ćelijama ali o tome ni ne razmišljamo jer su to izuzetno skupe operacije - kaže otac Dejan.

Svi koji žele da pomognu porodici Lilić kako bi Luki kupili specijalna kolica mogu to da učine uplatom dobrovoljnog priloga na račun broj 205-1001548392176-53 kod Komercijalne banke na ime Lukinog oca Dejana Lilića.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NeZoviMeBejb

    28. mart 2014 | 14:24

    Zbog cega dete nema pravo na kolica u socijalnom? Drzavo, reaguj!

  • Delija

    28. mart 2014 | 15:19

    Pa zar drzava bas nema para ni za ovakve slucajeve....tuga....

  • maja

    28. mart 2014 | 14:24

    Ne znam koliko Pirot ima stanovnika ali valjda moze svako da da po 100 dinara i sakupili bi ! Ne mogu da verujem da se do sada niko nije angazovao, skole, preduzeca , itd i svi po malo da daju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA