PREMIJER UKRAJINE: Rusija želi da nas rasparča

- Radikalni koji su zauzeli vladine zgrade u istočnoj Ukrajini su koordinirani sa specijalnim snagama stranih vlada. Ovaj scenario je napisala Ruska Federacija sa jedinom svrhom da se rasparča Ukrajina - upozorio je Arsenij Jacenjuk

  • 14

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da su radikali koji su zauzeli vladine zgrade u istočnoj Ukrajini (Donjeck, Harkov, Luganjsk) koordinirani sa "specijalnim snagama stranih vlada" i optužio Rusiju da stoji iza napada s ciljem da se rasparča Ukrajina.

Zgrada regionalne uprave u Harkovu, na istoku Ukrajine, koju su sinoć zauzeli proruski demonstranti, danas je oslobođena, ali proruski aktivisti i danas drže pod kontrolom zgradu administrativne uprave u Donjecku.

Zbog jučerašnjih nereda, vršilac dužnost ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov odložio je posetu Litvaniji, a premijer Arsenij Jacenjuk danas je optužio Rusiju da sprovodi plan za "komadanje" Ukrajine.

- Ovi incidenti deo su plana da strana vojska pređe granicu i osvoji ukrajinsku teritoriju, što mi nećemo dozvoliti - rekao je Jacenjuk na sastanku vlade, direktno emitovanom na televiziji.

- Radikalni koji su zauzeli vladine zgrade u istočnoj Ukrajini su koordinirani sa specijalnim snagama stranih vlada. Ovaj scenario je napisala Ruska Federacija sa jedinom svrhom da se rasparča Ukrajina - upozorio je ukrajinski premijer.

Ukrajinska policija je blokirala prilaze gradu Lugansku, takođe na istoku Ukrajine, pošto su neidentifikovane osobe na glavnoj ulici postavili barikade.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina i zbačenog šefa ukrajinske države Viktora Janukoviča da su pokrenuli jučerašnje nerede i obećao adekvatan odgovor, ali "bez prolivanja krvi".

Više od 2.000 proruskih demonstranata okupilo se u nedelju ispred zgrade regionalne uprave u Harkovu, na kojoj su istakli rusku zastavu. Nekoliko desetina Prorusa potom je upalo u zgradu, pošto se policija povukla pred njihovim naletom.

Demonstranti koji traže održavanje referenduma o pripajanju Ukrajini, prethodno su zauzeli zgradu javne uprave u Donjecku, na kojoj su takođe istakli rusku zastavu.

Proruski protesti su održani u još nekim gradovima na istoku Ukrajine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Habloo

    7. april 2014 | 11:45

    A ciji scenarij ste vi sproveli na maidanu?

  • Dragan

    7. april 2014 | 12:20

    Ovaj definitivno bolestan!? A posto sam iz struke, mislim da mu fali polonijum u krvi!?

  • losmi

    7. april 2014 | 12:50

    Sta da se radi, slusao si svoje zapadne mentore, dobio parice i sada kukas. Sta si trazio to si i dobio. I da, ti si odgovoran za svakog nastradalog coveka u Ukraijni. Nadam se da ces odgovarati za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA